Léčebné účinky zázvoru jsou známé už po mnoho staletí. Ale až v poslední době u nás zažívá tato rostlina boom především pro její léčebné účinky. Zvláště v zimním období, kdy je organismus náchylnější k virovým nákazám, by kořeny zázvoru neměly chybět v žádné domácnosti. V současnosti už není problém čerstvý zázvor sehnat v jakémkoliv malém obchodě v místě našeho bydliště, navíc jeho cena rapidně klesla.

1. Historie

V jihovýchodní Asii užívali oddenků zázvoru odjakživa a velice si jeho účinků cenili. Do Evropy se dostala rostlina přes Řecko a zhruba od třináctého století se objevil zázvor jako koření i u nás. Původní planý zázvor snad už nikde neroste, ve velkém se pěstuje šlechtěný zázvor na plantážích a sklizené oddenky se buď suší a následně i melou, nebo se používají čerstvé.

2. Vzhled

Zázvor je půldruhého metru vysoká rostlina se žlutými květy, která je známá především díky svým oddenkům. Oddenky zázvoru mají příjemnou a intenzivní pikantní chuť s nádechem exotiky. Typickou chuť zázvoru způsobují různé esenciální oleje, zázvor obsahuje celkem 640 různých chemických látek. Největšími vývozci zázvoru jsou Indie, Čína a Indonésie.

3. Použití

Mletý zázvor známe jako přísadu v různých kořenících směsích v orientální kuchyni. Lepší je ale pochopitelně čerstvý. Jeho chuť je výraznější stejně jako jeho léčebné účinky. Proto, abychom koupili dobrý zázvor, měli bychom zkontrolovat jeho barvu, která by měla být světle nažloutlá, a oddenky by se měly nechat snadno odlomit. Vyhneme se jakkoliv podivně zbarvenému zázvoru, o počáteční plísni ani nemluvě.

4. Proč je tedy zázvor tak oblíbený?

Kromě pomoci při nachlazení je totiž účinný i při žaludečních nevolnostech spojených s pocením, závratěmi a dalšími trávicími obtížemi. Těhotné ženy asi znají zázvorová lízátka, která jim pomáhají v počátcích těhotenství odstranit ranní nevolnosti. Zázvor také dokáže rozproudit krevní oběh, tudíž je nedocenitelným pomocníkem právě v zimních měsících.

5. Zázvor jako čaj

Nejlépe zázvor zapůsobí ve formě čaje. Není to nic náročného, stačí ohřát litr vody do bodu varu a zalít jí nejlépe nastrouhaný zhruba deseticentimetrový oddenek zbavený slupky. Množství si můžete ale libovolně uzpůsobit. Pokud spěcháte, stačí zázvor i nakrájet na jemnější kousky, nastrouhaný má ale intenzivnější chuť. Čaj můžete vylepšit přidáním medu, čerstvých lístků máty, šťávy z citrónu či limetky nebo klidně jedním sáčkem kvalitního černého čaje.

Zázvor přidáváme ale i do salátů, omáček, dipů nebo jako přísadu do různých domácích čatní. Pokrmu vždy dodá správný říz a během chvíle odhadnete, jaké množství do kterého jídla chcete přidat, aby výsledná chuť byla ta pravá.