Kurkuma dodává zevní krásu i vnitřní čistotu. Je to mohutná trvalka, ze které se využívá zbytnělý oddenek podobně jako u zázvoru. Patří mezi nejlevnější koření a má vynikající léčivé účinky.

Kurkuma byla hojně využívána již na začátcích ajurvédy, nejstarší celostní medicíny na světě. Její počátky se stanovují kolem roku 2000 př. n. l. Hlavním producentem kurkumy je Indie.

Vědci zkoumají, jestli může kurkuma sloužit jako prevence v boji proti některým druhům rakoviny tlustého střeva, prostaty, prsou a rakoviny kůže. Používá se také pro podporu trávení a při pálení žáhy. Je také výborná jako mozkový doping a brání jeho poškození.

Použít ji také můžeme při léčbě ran a infekcí. Kurkuma má celou škálu různých účinků jako antibakteriální, antioxidační, protinádorové, antivirové a antibiotické. Zároveň obsahuje vitamin C a E.

Hojně využívanou je kurkuma hlavně v kuchyni. Použít ji můžete do polévek, těstovin, kuskusu, ale i k ochucení vody. Když si rozpustíte lžičku mleté kurkumy v teplé vodě a ochutíte ji citronovou šťávou, máte hned výborný nápoj.

Kurkuma je především známá jako indické koření, je základem kari koření, dává jídlu typické žluté zabarvení. Má jemnou chuť koření a je mírně nahořklá. Navíc prohlubuje přírodní chuť potravin, není příliš pálivá a je vhodná i pro ty, kteří nemají rádi čili koření.

Kurkuma také zlepšuje jaterní a srdeční funkce, pomáhá při artritidě, cukrovce, napadá karcinogeny. Po kurkumě bude vaše kůže obdivuhodně čistá! Kurkuma podporuje dobrý stav a pěkný vzhled kůže a pomáhá cirkulaci a výživě povrchu těla.

Kurkuma je dobrá s baklažánem, fazolemi, vejci, čočkou, masem, drůbeží, rybami, s rýží, kořenovou zeleninou a dokonce i se špenátem. Především se kombinuje s pepřem, hřebíčkem, chilli, kokosovým mlékem, s listy i plody koriandru, fenyklem, česnekem, šabrejem kmínovitým, citronelou, semeny hořčice, paprikou a truskavcem vonným.