„V celkem třech provozovnách byli inspektoři na základě zjištěných hygienických nedostatků nuceni na místě uložit zákaz užívání prostor,“ řekl tiskový mluvčí SZPI Pavel Kopřiva.

Jedná se o provozovnu Pho Quan, kde inspektoři zjistili hygienické nedostatky. Museli tam být povoláni dokonce deratizátoři. „Ti začali aplikovat postřik proti škůdcům v bezprostřední blízkosti nebalených potravin přímo v prostorách pro přípravu pokrmů,“ řekl Kopřiva. Inspektoři celou restauraci zavřeli a zakázali prodávat i 30 kilogramů rozpracovaných pokrmů. Majitel tak zřejmě přijde o hodně peněz.

Další provozovnou je Hanh PHAM THI. Tam chyběl přístup k teplé vodě a personál tak nemohl zajistit dostatečnou hygienu v umývání nádobí. Zaměstnanci si tam ani neměli kde umýt ruce. Všude byla špína, prach a zbytky pokrmů. Jídlo z takové provozovny nikdo jíst nechce.

Poslední provozovnou je Dong Do. Při kontrole inspektoři zjistili, že není zabezpečena proti škůdcům a ve skladu s nápoji a potravinami jsou exkrementy hlodavců.

Na jídlo si tam tedy jen tak nezajdete. Všechny tři restaurace budou zavřené tak dlouho, dokud je majitelé nedají do pořádku a odstraní zjištěná pochybení. „S provozovateli SPZI zahájí správní řízení o uložení pokuty,“ dodal Kopřiva.