Každá světová kuchyně je výrazně ovlivněna polohou dané země. A jelikož Česko je krajinou tuze úrodnou, máme k dispozici jak polní plodiny, ovoce, zeleninu, tak i rozmanité druhy masa a ryb, je i náš jídelníček velice pestrý. Tohle je 10 zajímavostí, které jste o naší kuchyni možná nevěděli.

  1. Česká kuchyně byla ovlivňována dalšími národními kuchyněmi národů rakouského mocnářství, především kuchyní rakouskou a maďarskou.
  2. Nejstarší rukopisná česká kuchařka je z konce 15. století. Takže Rettigová rozhodně nebyla první.
  3. Podle doložených pramenů bývala česká šlechta velice masožravá. Pokud byly knedlíky nebo takzvané šišky, byly vesměs z masa. Takže vegetariánství je móda jen pro chudé, to dá rozum!
  4. Knedlíky se začaly objevovat až v 18. století. Do té doby se jako příloha používal hlavně chleba.
  5. Brambory se do Čech dostaly v 16. století ze Španělska, ale byly vnímány jako okrasná zahradní rostlina. To, že se začaly používat jako potravina, měl na svědomí až hladomor na začátku 70. let 18. století.
  6. Brambory se u nás velice rychle dostaly do módy. Jenže kvůli nim stoupl také v Čechách alkoholismus, protože se z nich pálila ta nejlevnější pálenka.
  7. Podle historických receptů se dřív hodně sladilo. Přislazovalo se dokonce i maso. Především medem.
  8. Fakt, že si nyní stěžujeme na nekvalitní potraviny, není jen otázkou moderní doby. Na tržištích v 18. století si běžně člověk mohl koupit mléko pajcované máslem, které díky pěně vypadalo tučněji. O olovnatém cukru ve víně nemluvě. Dobrou chuť.
  9. Čaj se u nás dostal do módy až ve 20. století. Do té doby nikomu moc nechutnal a pil se spíš ze zdravotních důvodů.
  10. Polévka je grunt. Odjakživa byla součástí českého menu.