Americký výzkumník David Wishart a jeho tým ještě před několika lety ani zdaleka netušili, co všechno vypouštějí lidé do odpadů při tak banální činnosti, jako je močení. Po sáhodlouhých výzkumech přišli na to, že každý z nás během své „malé úlevy“ nalije do odpadních trubek zhruba 3000 druhů chemikálií, což už je solidní laboratoř!

Testování lidské moči se datuje již tisíce let do minulosti. Odedávna v ní totiž lékaři hledali základní klíč k posouzení lidského zdraví. Nutno dodat, že až do 19. století zkoumali její stav pouze na základě její barvy, chuti a vůně. Zlatavá barva moči vedla v minulosti dokonce k domněnce, že je způsobena obsahem zlata. Alchymisté věnovali mnoho času pokusům, aby toto zlato z moči získali, což se jim sice samozřejmě nepovedlo, ale vedlo to přinejmenším k některým zajímavým objevům. Když v roce 1773 francouzský chemik Hilaire Rouelle moč vařil, získal její organickou sloučeninu, močovinu.

Studium jednotlivých složek moči může podle Wisharta napomoci k vytvoření levnějších, přesnějších a rychlejších zdravotních testů, které pak budou nápomocny například k odhalení rakoviny střeva, rakoviny prostaty, celiakie a dalších vážných onemocnění. Sice se prý podle něj máme o moči ještě hodně co učit, každopádně jednou možná přijde den, že o nás taková ranní zkumavka vypoví mnohem víc než celá naše genealogie.

Kdo ví, třeba se za pár let budeme namísto čipů identifikovat pomocí ampulky s nažloutlou tekutinou.