Vlašské ořechy mají svůj prapůvod v Asii, někdy během středověku se pak dostaly i k nám do samého srdce Evropy, kde zakotvily v jídelníčku našich prapředků. Ti si užívali jejich chuť, ovšem o blahodárných účincích toho ještě moc netušili. Jen pět jader vlašského ořechu denně dokáže snížit hladinu „špatného“ cholesterolu o 16 procent. Co dalšího ořechy umí a kde všude je lze využít?

1. Své nezastupitelné místo mají především v kuchyni. Používají se v moučnících, nejčastěji pak do vánočního cukroví. Můžete je ale chroupat místo brambůrek, a pokud tak děláte, děláte dobře. Vlašské ořechy jsou nutričně nabušené. Obsahují prospěšné nenasycené tuky, kvalitní bílkoviny a malé procento sacharidů.

2. Hubnete a cvičíte? Tak nezapomeňte pravidelně chroupat vlašáky. Jsou bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci svalů. Obsahují také zinek, který je nezbytný pro fungující imunitu.

3. Vlašáky léčí kašel! Stačí si z nich udělat čaj, popíjet ho třikrát denně a po dvou dnech se vám uleví. Jak na něj? Asi deset ořechů roztlučte a skořápky namočte do půl litru vody. Nechte alespoň dvanáct hodin louhovat. Poté vodu i se skořápkami povařte 15 minut, sceďte a můžete popíjet. Dosladit můžete medem.

4. Jste ve stresu nebo vás trápí úzkostné stavy? Zažeňte je hrstkou ořechů! Pravidelná konzumace působí pozitivně na psychiku. Kromě toho dokáží předcházet únavě.

5. Až budete ořechy sbírat, natrhejte si i pár listů ořešáku. 100 gramů listů povařte v litru vody, plamen stáhněte a nehte louhovat pod pokličkou asi 15 minut, pak sceďte. Odvar se dá využívat jako obklad na otoky, vytahuje hnis a hojí rány. Působí také při padání vlasů – odvarem si stačí třikrát týdně masírovat pokožku hlavy. Omezuje nadměrné pocení, stačí odvar přidat do koupele.