Klíčovou činností České Federace potravinových bank je především získávání potravin, vedle toho také čistících a hygienických prostředků a oblečení, a jejich následné rozdělování organizacím, které pečují o osoby v sociální nouzi. Na podporu činnosti potravinových bank letos ministerstvo zemědělství dle slov ministra Mariana Jurečky poskytne v Národním dotačním programu celkem 29 milionů korun. Meziročně je to o sedm milionů více. Navíc od 1. ledna 2018 musí obchody s prodejní plochou nad 400 metrů čtverečních povinně darovat potraviny.

„Přijímáme všechny potraviny, které jsou vhodné ke spotřebě. Potraviny čerstvé nesmí přesáhnout datum spotřeby, potraviny trvanlivé můžeme přijímat i krátce po expiraci, u nich však provádíme atest kvality, aby nebylo pochyb o jejich nezávadnosti,“ přibližuje Věra Doušová proces výběru a výdeje potravin a dodává: „Banka přijme potraviny, účetně je zavede do skladu a připraví, odběratelé jednou za týden telefonují a ptají se, které potraviny jsou k dispozici a objednávají je na konkrétní den a hodinu odvozu.“ Žadatelem o pomoc může být jakákoli organizace pečující o osoby v nouzi, kterou prověří a schválí předsednictvo Federace Potravinových bank.

Jakkoli se dárcem může stát i jednotlivec, fungování potravinových bank by se neobešlo bez spolupráce s velkými výrobci a obchodními řetězci. Největšími donátory jsou z výrobců například Ferrero, Unilever, Maybeline, Polabské mlékárny, Pragolaktos, Nestlé či Vitana. Z prodejních řetězců k nim patří především Tesco, pro které jsou potravinové banky dlouhodobým strategickým partnerem v boji proti plýtvání potravinami. Dnes je celkem 132 obchodů této společnosti zapojeno do pravidelného darování potravin lidem v nouzi. Zároveň si všechny její obchody ve střední Evropě daly závazek, že se do roku 2020 zapojí do spolupráce s potravinovými bankami.

Na přelomu června a července se pak navíc Tescu podařilo vyvinout iniciativu, kdy 1 % z prodeje více než 550 vybraných produktů ve všech jeho prodejnách ve střední Evropě bylo darováno na podporu aktivit potravinových bank v jednotlivých zemích. Společně s dodavateli a zákazníky se podařilo vybrat 2,8 milionu korun, z toho více než 648 000 Kč v České republice. Získané finanční prostředky budou moci být využity na provozní náklady potravinových bank.

Ačkoli se každoročně daruje více potravin, přibývá i těch, kteří pomoc potřebují. „Je důležité, aby se veřejnost zamyslela nad tím, že se na jedné straně jídlem v obrovském plýtvá, a na druhé straně na něj finančně nemají skupiny lidí jako jsou senioři, matky samoživitelky, pěstounské rodiny či hendikepovaní. Moc by nám například pomohli dobrovolníci, kteří by chodili pomáhat pravidelně, v tomto jsme ve srovnání se zahraničím pořád pozadu,“ doplňuje Věra Doušová.

Potravinové banky v čase

  • 1992 založena první Potravinová banka (Praha)

 1994 vznik České federace potravinových bank  2016 potravinové banky fungují již v každém kraji ČR

Potravinové banky v číslech  312 tun potravin se vybralo při poslední Národní potravinové sbírce v roce 2016  1,3 milionu tun potravin celkem vybraly Potravinové banky v roce 2016  63 tisícům lidí za měsíc pomohly darované potraviny loni  470 tun potravin dosud věnovala Potravinovým bankám společnost Tesco

Kdo daruje?  Prvovýrobci: ovoce, zelenina, mléko aj.,  Potravinářský průmysl: trvanlivé, mražené a chlazené výrobky, masné výrobky,  Hypermarkety a supermarkety: čerstvé výrobky stažené z regálů před vypršením trvanlivosti, výrobky neprodejné, ale zdravotně nezávadné,  Evropská unie: PEAD (Evropský program potravinové pomoci nejchudším), který předává výrobky z intervenční fondů a ze stažených národních přebytků (ovoce, zelenina, mléko),  Veřejnost: v rámci sbírek trvanlivých výrobků v hypermarketech a supermarketech, zvlášť během posledního listopadového víkendu (evropská sbírka).