Jak většina z vás jistě ví, „A Look Back“ je krátké (minuta a dvě sekundy) video rekapitulující váš dosavadní život na Facebooku. Sentimentální aplikace byla zprovozněna při příležitosti desátých narozenin této bezkonkurenčně nejúspěšnější sociální sítě – a uživatelé jsou z ní nadšením bez sebe.

Pokud si chcete Look Back přehrát a následně sdílet, musíte se pochopitelně nejprve přihlásit na svůj účet. Jenže… co když místo toho toužíte přehrát si video milované osoby, kterou jste nedávno ztratili a na jejíž účet přístup nemáte?

Přesně to byl případ Johna Berlina, jehož syn Jesse před dvěma lety zemřel. John neváhal a na YouTube zveřejnil vlastní video. V tom vedení Facebooku se slzami v očích žádal, aby Jesseho Look Back uvolnilo.

„Už jste někdy udělali něco opravdu bláznivého, protože jste prostě nevěděli, co jiného máte dělat? No, to je přesně to, co já dělám teď… Můj syn zemřel 28. ledna 2012 a nemáme přístup na jeho facebookový účet… Vše, co chci, je vidět jeho film, nic víc,“ říká John ve videu, které během 24 hodin zaznamenalo téměř 100 000 zhlédnutí. A zafungovalo!

„Volali mi z FB, že Jesseho video připraví speciálně pro nás. Také říkali, že se zamyslí nad tím, jak by mohli ještě lépe pomoci rodinám, které přišly o své blízké. Děkuji všem přátelům i FB,“ napsal o dva dny později John na svoji zeď. A následně na YouTube nahrál i inkriminova­né video…