Dát si v rámci prevence před spaním šálek horké čokolády – to zní docela dobře. Zapomeňte tedy na všechno špatné, co vám kdy kdo navykládal o čokoládě. Nový výzkum, který byl publikován v European Journal of Nutrition, tvrdí, že horká čokoláda, ale ta s vysokým procentem kakaa, může člověka uchránit před nejrůznějšími chorobami, mimo jiné i před cukrovkou.

Vědecký pokus se prováděl na laboratorních myškách. Těm bylo do potravy během deseti týdnů vpraveno deset polévkových lžic kakaa. Profesor Joshua Lambert, který výzkum vedl, byl šokován účinky kakaových bobů na myší organismus.

„Nepozorovali jsme žádný nárůst hmotnosti. Naopak jsme byli překvapeni jinými účinky – kakaový prášek snížil množství škodlivých jaterních tuků (triglyceridů) asi o třetinu. Ty mají vliv na záněty jater i diabetes,“ tvrdí Lambert. „Konzumací kakaa se výrazně snižuje pravděpodobnost, že člověk onemocní diabetem druhého typu,“ dodává.

Kakao využívali Mayové a Aztékové už před dvěma tisíci lety. Byli přesvědčeni, že kakao dokáže ulevit od řady nemocí – horečky, srdečních onemocnění, střevních zánětů apod. Kakaové boby obsahují velké množství přírodních antioxidantů zvaných flavonoidy. Ty rozšiřují cévy a zvyšují tak průtok krve.

I moderní medicína uznává, že pravidelná konzumace flavonoidů pomáhá předcházet vzniku rakoviny, cévních mozkových příhod a srdečních chorob. Navíc tyto antioxidanty úspěšně bojují se záněty a poruchami imunity.

Kakao má nízký obsah tuku i kalorií a vysoký obsah vlákniny. „Je škoda se vyhýbat čokoládě kvůli tomu, že se do ní přidává tuk. Kakaový prášek je zdravý, proto doporučuji alespoň pravidelnou dávku horké čokolády,“ uzavírá Lambert.