Těstoviny a vývar – omlouváte si svoje jednoduché vaření vždycky, když zaléváte instantní čínskou polévku horkou vodou. Věřte, že pokud byste si zašli do mekáče na bigmac, vyjde to tak nějak nastejno.

Vědci z Massachusetts si na instantní nudle posvítili. Doslova. Kameru vhodili do útrob člověka, který právě spořádal oblíbenou polévku. Jaké bylo překvapení, když ani po dvou hodinách se nudle v žaludku nerozložily. Proč?

Je v nich velké množství aditiv, jež znesnadňují organismu trávení.

I když si asi o nich nemyslíte, že jsou nejzdravější, domníváte se, že nejsou zas tak špatné nebo že nejsou minimálně horší než hamburger, burrito nebo hranolky.

Dr. Braden Kuo z Massachusettské všeobecné nemocnice provedl první experiment svého druhu a použil minikameru k tomu, aby natočila, co se děje v trávicím traktu poté, co sníte instantní nudle.

ANI PO HODINÁCH TRÁVENÍ SE NEZMĚNÍ

Ani po dvou hodinách v žaludku nudle nezmění svou konzistenci a jsou téměř nedotčené, a to z několika důvodů:

Než lidský trávicí trakt zpracuje takto průmyslově zpracované jídlo, trvá mu to několik hodin. Když jídlo zůstává v trávicím traktu takovou dobu, ovlivní to vstřebávání živin. Ačkoli v případě instantních nudlí se o živinách nedá moc mluvit. Místo nich je tam celá řada aditiv včetně toxického terciálního butylhydrochinonu (TBHQ). Tato látka zůstane ve vašem žaludku spolu s nudlemi a nikdo neví, jaké má nadměrné vystavení této látce účinky. Pravděpodobně ne moc dobré.

5 GRAMŮ TBHQ JE UŽ SMRTÍCÍCH

TBHQ se sice řadí mezi antioxidanty, ale nezapomínejte na to, že jde o syntetickou chemikálii pouze s antioxidantními účinky. Běžně ho najdete ve všech produktech amerických sítí McDonald’s, ale také v lacích, pesticidech nebo kosmetice a parfémech.

Tady je seznam vedlejších účinků, které může nadměrné vystavení 1 gramu TBHQ způsobit:

Zvracení a nevolnost Zvonění v uších Blouznění Pocit zadušení Zhroucení

INSTANTNÍ NUDLE VEDOU K METABOLICKÉMU SYNDROMU

Pokud stále zvažujete, že si nudle dáte na oběd, měli byste si ještě přečíst studii vydanou Journal of Nutrition, která zkoumala účinky nudlí na ženský metabolismus. Ženy, které jí instantní nudle více než 2× za týden, mají o 68 % větší šanci mít metabolický syndrom – skupinu symptomů, které směřují k obezitě, zvýšenému krevnímu tlaku, zvýšené hladině cukru v krvi a také cholesterolu. Navíc u těch, kteří nudle často konzumují, byly naměřeny snížené hladiny bílkovin, vápníku, fosforu, železa, vitaminu A nebo C.

Kromě TBHQ v instantních nudlí najdeme i glutaman sodný (MSG), což je velice škodlivá látka, která napadá buňky až do zániku, způsobuje mozkovou dysfunkci a v závěru může vést i k Alzheimerově nebo Parkinsonově chorobě.