Mnozí z nás milují zmrzlinu.

Většinou už dopředu víme, jakou si dáme příchuť, jestli radši kopečkovou, nebo točenou a že nejlepší bývá ta italská!

Tohle je ale 9 zásadních informací, které jste o téhle mražené dobrotě nejspíš ani zdaleka netušili!

1. Na prvního předchůdce zmrzliny vůbec přišli Peršané zhruba kolem roku 400 př. n. l. Sestával se z misky sněhu přelitého hroznovou šťávou nebo ochuceného šafránem a měli ve zvyku jej mlsat hlavně ve velkých vedrech.

2. Zmrzlinu pojídali i starověcí Římané, kteří si pro sníh chodili na vrchol posvátné hory Olymp. Alespoň to říkají písemné záznamy.

3. Na zmrzlině si ujížděl cestovatel Marco Polo, který přivezl ochucené mléko z Číny do Benátek, francouzský král Ludvík XIV. i anglický král Karel II.

4. Inovátory, kteří k výrobě zmrzliny začali jako hlavní ingredienci používat mléko, byli ovšem Arabové a nesladili ji ovocem, ale přímo cukrem. V 10. století už byla zmrzlina tohoto typu rozšířena v mnoha velkých arabských městech, včetně Damašku, Bagdádu a Káhiry. V té době do ní už přidávali jogurt, ovoce, ořechy nebo dokonce růžovou vodu.

5. Poté, co se mléčná zmrzlina objevila v Evropě, byla tu zdokonalována a už v roce 1550 vyrobil Ital Blasius Villafranca první zmrzlinový strojek.

6. Zmrzlina se z císařských paláců a královských sídel dostávala stále více k obyčejnému lidu a první továrna na výrobu této potraviny byla otevřena v roce 1870 v Londýně.

7. Zmrzlinový kornoutek vynalezl samozřejmě také Ital. Tedy spíš Američan italského původu – Italo Marcioni. Bylo to roku 1903.

8. První předchůdce nanuků, tedy zmrzlina na dřívku, byla vynalezená až o 20 let později, někdy kolem roku 1921.

9. Největší rozšíření mezi všechny sociální vrstvy zažívá zmrzlina až ve 20. století, a to zcela logicky s rozmachem chladniček a mrazáků v cenové dostupnosti i pro domácnosti.