Tohle je vážná věc! A tvrdí to i američtí vědci. A američtí vědci mají vždycky pravdu, víme?

Takže si to pojďme vysvětlit. Celá studie byla provedena na chudáčkovi houseníčku rolním, jehož příbuzní jsou brokolice, kapusta nebo hořčice. Tenhle ubohý houseníček byl podroben zkoumání, zda si uvědomuje, že je pojídán. A víte co? On nejen, že si to uvědomuje, on se tomu snaží i zabránit!

Je to první rostlina, u které vědci zcela rozluštili genetický kód. Vědci z University of Missouri došli k závěrům, že když je houseníček pojídán, začne produkovat jedovaté hořčičné oleje, kterými se snaží zastavit celý proces toho, aby byl spořádán nějakou ošklivou housenkou na večeři. Housenky jsou celkově u rostlin dost neoblíbené. Způsobují jim vlastně trochu takové trauma.

Podle časopisu Modern Farmer totiž rostliny cítí a slyší žvýkací vibrace housenky a snaží se lehkými jedy, které vysílají, zabránit housence, aby je snědla.

Heidi Appel je součástí vědeckého týmu na Univerzitě v Missouri, odkud celý výzkum pochází, a mimo jiné řekla, že prováděli pokusy, které měly za cíl určit, jak rostliny reagují na akustickou energii včetně hudby.

„Nicméně je naše práce prvním dokladem toho, jak rostliny reagují na ekologicky příslušné vibrace. Zjistili jsme, že zvuk vibrace při pojídání housenkou působí změny v metabolismu rostlinných buněk tak, že vytvoří více obranných chemikálií, které mohou odpuzovat útoky housenek,“ uvedla vědkyně.

Ach jo, chudák houseníček.