Jednoletá bylinka je příbuzná anýzu, kmínu a kopru. V naší kuchyni jí ale moc lidí zatím na chuť nepřišlo. Čerstvé lístky koriandru se nejvíce uplatňují v thajské, indické, arabské, ale hlavně v mexické kuchyni.

Jsou také vhodné na ryby a mořské plody, do polévek, luštěnin, zeleninových salátů. Také se používá k přípravě jehněčího, vepřového, hovězího a drůbežího masa.

V kuchyni se využívají všechny části koriandru. Semena, listy i kořeny. Semena jsou součástí kořenících směsí, jako je především indické kari koření. Můžete ho ale využít i samostatně.

Koriandr se dokonce přidává i do marmelád a společně se skořicí, badyánem, hřebíčkem, kardamomem a fenyklem do perníků. Kořen koriandru má podobné využití jako zázvor.

Listy koriandru jsou také bohaté na vitamíny skupiny B – a to B1 a B2, vitamín A a vitamín C. Koriandr má pozitivní vliv na trávení, ničí škodlivé bakterie ve střevech a pročisťuje organismus.

Koriandr nesmí požívat lidé s poruchami srážlivosti krve, obsahuje totiž kumarin, který způsobuje srážení krve. Žvýkání koriandru je výborné na svěží dech.

Čerstvý koriandr není příliš běžně k dostání, ale když budete mít štěstí, seženete ho v některém z velkých supermarketů nebo v asijských prodejnách se zeleninou.

Také se říká, že koriandr je mocné afrodiziakum. Takže na večeři se svojí láskou byste měli zvolit třeba asijskou kuchyni nebo si koriandr přidat do vašeho oblíbeného jídla.