Carolyn Ekins z Nottinghamu ráda vaří – a zajímá se o historii. „Někomu to může připadat zvláštní, ale v období II. světové války se britská populace stravovala zdravěji než dnes – navzdory tomu, že o potraviny byla velká nouze. Existoval ale speciální tým, který na ministerstvu zdravotnictví vymýšlel recepty na jídla obsahující velké množství zeleniny,“ říká.

Administrátorka sociálních médií se před časem rozhodla některé z těchto receptů vyzkoušet a ke svému úžasu začala ztrácet na váze.

„Také mě hodně zaujalo to, jak málo tehdy lidé jedli. Třeba týdenní příděl slaniny a másla na jednu osobu činil čtyři plátky a dvě unce – z toho bych dnes udělala maximálně jednu snídani. Samozřejmě mě napadlo, že právě potravinové dávky by mohlo být to pravé ořechové pro mě. Snažila jsem se shodit už nějakou dobu, ale pořád se mi to nedařilo. Cvičení, diety… nic z toho nezabíralo. Tohle ano,“ vzpomíná Carolyn.

Za pouhých dvanáct měsíců Carolyn zhubla přes 34 kg. „Vařila jsem například falešný meruňkový koláč z mrkví nebo koláč lorda Wooltona z brambor, květáku a dalších druhů zeleniny. A začala si dávat jen malé porce,“ vysvětluje a dodává:

„Odhaduji, že můj denní příjem kalorií klesl z 5000 tak na 2000. A rozhodně jsem netrpěla hlady! Kromě toho jsem ušetřila asi 3000 liber.“

Tak co na to říkáte – nedostali jste právě chuť třeba na „banánové“ sendviče z pastináku, sušená vejce či mrkvové kari?