Dříve jsme měli jen jeden pytlík soli a nikdo neřešil, že by snad měla existovat jiná sůl. Jenže v dnešní době není sůl jako sůl. A liší se jak kvalitou, chutí, tak i cenou.

Uzená sůl

O této soli možná ještě nikdo ani neslyšel. Sůl, která je uzená kouřem, je hodně drahá a v dnešní době hodně populární. Zaplatíte za ni ale až tisíc korun za kilo. Je to vlastně jen obyčejná sůl, která se udí úplně stejně jako maso, ale není do ní přidáno nic umělého. Ve všech jídlech skvěle chutná a můžete si ji dopřát s klidným svědomím. Docílíte tak kouřové chuti a vůně.

Mořská sůl s chutí lanýžů nebo ibišku

Mořskou sůl už v kuchyni používá většina z nás. Ochucená lanýži nebo ibiškem ale už tak častá není. Navíc je ještě dražší než uzená sůl, za čtvrt kila zaplatíte několik stovek korun. Obyčejnou mořskou sůl bez příchuti ale koupíte už za stovku. Mořská sůl se často ochucuje o různé bylinky, a to samozřejmě její cenu zvyšuje.

Himálajská sůl

Tahle sůl je asi nejběžnější solí a také nejlevnější. Jde vlastně o obyčejnou sůl, ale nenajdete v ní protispékavé látky, které se přidávají do obyčejné produkované soli. Tahle sůl je lehce narůžovělá, protože obsahuje železo. Navíc se ničím neobohacuje, takže v ní není ani jód. Sama o sobě je totiž bohatá na minerální látky. Kterou sůl používáte vy?