Šokující fotografie byla pořízena fotografem Kerstinem Langenbergerem na Špicberkách. Špicberky jsou ostrovy v Severním ledovém oceánu severně od evropské pevniny. Zároveň je to nejsevernější část Norského království.

Langenberger umístil snímek na Facebook a napsal k němu, že ačkoliv místní vědci tvrdí, že medvědí populace je stabilní, pravidelně vidí hubené nebo hladovějící medvědice.

„Pozoruji na vlastní oči tání ledovců a jejich ubývání o desítky až stovky metrů ročně. Ledové kry mizí rekordní rychlostí. Samozřejmě jsem viděl medvědy v dobrém stavu, ale také jsem viděl lední medvědy vyhladovělé na kost a i ty mrtvé. Chodí po břehu a hledají potravu. Pokoušejí se lovit, jedí také ptačí vejce, ale i mech a řasy. Při svém pozorování jsem si uvědomil, že medvědi s dostatkem tuku a zdravě vypadající, které vídám, jsou téměř výhradně samci, kteří zůstávají po celý rok na ledových krách. Samice, které musí na pevninu, kde rodí svá mláďata, vzhledem k tomu, že kry ustupují dále a dále na sever každý rok a ony se na ně nemohou později dostat, jsou velmi často ve špatném stavu,“ doplnil Langenberger.

Lední medvědi jsou v současné době považováni za ohrožený druh a jsou na Červeném seznamu IUCN.

V důsledku tání mořského ledu došlo ke snížení populace více než o 30 % v posledních třech generacích (45 let).