Tři muži se vydali s pruty k Vltavě, z toho jeden měl na sobě kuchařský rondon asijské Haru restaurace. Podle svědků nahazovali nejen na ryby, ale i kachny. Samozvaní rybáři neměli na lov ryb ani povolení.

Policistům byl kuchař podezřelý, a tak kontaktovali Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci. Ta potvrdila, že takto chycené ryby se hostům rozhodně nesmí podávat, a vydala se restauraci zkontrolovat.

„Inspektoři v kuchyni předmětné provozovny zjistili v mrazicím boxu porcované rybí maso – pravděpodobně kapra obecného – a rybí vnitřnosti o celkové hmotnosti cca 1,2 kg. Tato potravina nebyla nijak označena. Provozovatel zároveň nebyl schopen předložit jakoukoli průvodní dokumentaci. Z toho důvodu se jednalo o potravinu neznámého původu a inspektoři na místě uložili zákaz uvádění potraviny do oběhu,“ řekl serveru Novinky.cz mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

„Ryba není určena k servírování pro zákazníky, nýbrž ke konzumaci pro personál. Kapr obecný vůbec není v nabídce v našem menu a ani není možné ho u nás koupit, takže se do oběhu ani nedostane. Tuto skutečnost jsme vysvětlovali i při kontrole, bohužel inspektoři nebrali naše vysvětlení v potaz. Samozřejmě jsme tuto chybu již napravili a veškerá uložená masa jsme již řádně označili a pečlivě uchovali,“ snažil se celou skandální situaci vysvětlit manažer provozovny Patrik Tran a zároveň nesouhlasí s tím, že by se jeho zaměstnanci pokoušeli ulovit kachny.

Jenomže obyvatelé Holešovic mluví jinak a celou skupinku a jejích počínání už dobře znají.

Restauraci nyní hrozí pokuta až 50 milionů.