Cukety a okurky, především ty pěstované poctivě doma, obsahují pravděpodobně kvůli tropickým vedrům, jež nad střední Evropou panovala, větší než obvyklé množství nahořklého bakteriálního jedu kukurbitacinu. Ten byl také příčinou úmrtí německého důchodce.

Muž byl spolu s manželkou před dvěma týdny převezen na kliniku ve městě Heideheim a stěžoval si na velké bolesti v oblasti žaludku. Také uvedl, že s manželkou snědli doma velmi hořkou cuketu. Tak obsahovala vysoké množství právě kukurbitacinu, který po požití poruší žaludeční a střevní membránu.

Devětasedmdesá­tiletý důchodce v neděli zemřel a jeho případ vystrašil celé Německo.

Podle agentury DPA jedovatou cuketu, která za smrtí důchodce stála, zkoumala Maria Rothová, vedoucí chemického výzkumu z Úřadu pro kontrolu potravin a veřejné zdraví ve Stuttgartu. Ta potvrdila možnost zvýšeného počtu intoxikované zeleniny.

Takže opatrně na hořké cukety, okurky a tykve.