V Dánsku vznikla revoluční restaurace Rub&Stub, ve které si pochutnáte na vynikajících pokrmech, nad nimiž budete kroutit hlavou. A proč? Suroviny, ze kterých se v podniku vaří, nejsou objednané, nýbrž se jedná o přebytky ze supermarketů a od zemědělců, kteří by je jinak vyhodili.

Poničené banány, rajčata a další potraviny, které by šly do koše, vytvoří jedinečná jídla, která jinde na světě v nabídce nedostanete. "Každý den musíme být velmi tvořiví a rychle promyslet, jak můžeme dohromady zkombinovat potraviny, které dostaneme, abychom na večer měli vzrušující menu. Doufáme, že si časem vytvoříme celou síť dodavatelů, takže budeme schopni nabídnout víc úžasných pokrmů a také pomoci omezit vyhazování potravin,“ uvedl manažer projektu Tore Bang Heerrup.

Heerrupovi s chodem restaurace pomáhá asi stovka dobrovolníků, kteří nedostávají plat. Peníze dostává jen manažer a šéfkuchař, neboť ti se musí práci věnovat naplno.

Menu se v restauraci plánuje ten den, a to až ve chvíli, kdy jsou dovezeny všechny potraviny. „Každý den musíme být kreativní a přemýšlet o tom, jak můžeme potraviny zkombinovat,“ říká Heerrup.

Nezisková restaurace otevřela své dveře návštěvníkům letos v létě v Kodani, a i když je teprve v začátcích, už rychle si získala svou popularitu.