Pepř se u nás pěstuje velmi těžko, protože se nejraději rozpíná v tropech. Pochází z Indie, ale pěstuje se například i v Brazílii, Malajsii, Vietnamu nebo Číně. Z těchto států se pak vozí do celého světa.

Pepřů máme hned několik – černý, bílý a zelený. Černý pepř je usušeným, nedozrálým plodem pepřovníku, zatímco bílý pepř vzniká úpravou plodů zralých. Zelený pepř jsou také nedozrálé, ale ještě plně zelené bobule, které se nakládají do octa.

Pepř bychom měli namlít až těsně před použitím, aby se nám zachovalo aroma. Málokdo to ví, ale pepř slouží také jako přírodní afrodiziakum. Navíc zvedá krevní tlak a stimuluje krevní oběh. Jeho konzumací také získáte příval energie a vaše smysly začnete využívat na sto procent.

Pokud máte problémy s trávením, pepř je tou pravou volbou. Silice v pepři totiž stimulují produkci slin a trávicích šťáv a také povzbuzují chuť k jídlu. Také působí proti nadýmání a má dezinfekční účinky.

Přestože má pepř blahodárný vliv na naše tělo, měli bychom ho konzumovat s mírou. Nadměrná konzumace vám může způsobit žaludeční vředy.