Pažitka je vlastně takový malý zázrak. Hodí se do mnoha jídel a prospívá našemu zdraví. Pažitka je účinná proti střevním parazitům, snižuje krevní tlak, obsahuje vysoké množství vitaminu C, riboflavin, draslík, vápník, fosfor, sodík, železo i beta-karoten.

Nať pažitky má navíc mnohostranné využití ve studené kuchyni. Můžeme ji přidat do pomazánek, salátů i polévek. Také nám skvěle poslouží jako dekorace na chlebíčky a prakticky ji můžeme využít všude tam, kde je cibule. Ale pozor! Měla by se konzumovat jenom čerstvě nasekaná.

Navíc po pažitce určitě nepřiberete. Má totiž velmi nízký obsah kalorií. 100 gramů těchto čerstvých listů obsahuje pouze 3 kalorie. Také skvěle chutná, je osvěžující i pikantní. Má velmi výraznou chuť, kterou si zamilujete.