Žáha nás pálí proto, že kyselé žaludeční šťávy dráždí sliznici jícnu při jejich nežádoucím průniku ze žaludku do vyšší části trávicího traktu. Pálení je to hodně nepříjemné a snažíme se tomu jakkoliv zamezit. Ať už sáhneme po různých antacidech, či jiných lécích.

Pokud nechcete, aby vás žáha pálila, měli byste změnit váš životní styl. Nejlepší je jíst často po malých dávkách. Pokud vás přece jen žáha bude někdy pálit, vyzkoušejte těchto 10 zázračných potravin, které vás toho hned zbaví.

1. Jablečný ocet

Jablečný ocet je prostě zázrak. Seženete ho snadno a pomůže vám urychlit trávení. Produkce kyseliny se zvyšuje tak dlouho, dokud máte jídlo v žaludku. Když jídlo doputuje do střeva, hladina kyseliny klesne a mělo by odeznít i pálení žáhy. Jablečný ocet pomáhá potlačit otravnou bolest způsobenou pálením žáhy.

2. Česnek

Tuto potravinu má snad každý z nás doma, takže byste po ní měli sáhnout ve chvíli, kdy vás pálí žáha. Pokud se u vás objeví pálení žáhy, zkuste česnek žvýkat nebo si uvařte česnečku. Pálení zmizí a bude vám zase lépe.

3. Med

Med je přírodní lék, který funguje snad na vše. Na pálení žáhy je absolutní odborník. Zmírní vám příznaky, zklidní bolest a vytvoří vám ochranný obal kolem sliznice jícnu, takže bude blokovat působení kyseliny. Navíc také urychluje regeneraci sliznice po poškození.

4. Ovoce

Některé druhy ovoce vám uleví od pálení žáhy. Jde zejména o kiwi, meruňky, banány nebo vodní meloun. Jsou bohatým zdrojem vlákniny, urychlují trávení, a tak jídlo zůstane kratší dobu v žaludku. Také pomáhají omezit vylučování žaludeční kyseliny.

5. Hořčice

Hořčice je také velmi dobrým pomocníkem proti pálení žáhy. Hlavně ji má každý v kuchyni, takže hned nemusíte běhat do lékárny. Stačí, když si smícháte jednu lžičku hořčice s půl sklenicí vody a vypijete. Za pár minut nebudete cítit žádnou bolest.

6. Skořice

Skořice má hodně blahodárných účinků a jedním z nich je to, že dokonale zabírá na pálení žáhy. Stačí přidat jednu lžičku skořice do sklenice vody a vařit maximálně patnáct minut. Potom přidejte lžičku medu a pijte 3× denně mezi jídly.

7. Ovesné vločky

Pokud chcete zmírnit příznaky pálení žáhy, měli byste změnit stravovací návyky. Dopřát si ovesné vločky vůbec není od věci. Jsou bohaté na vlákninu a zabrání vzniku pálení žáhy.

8. Brambory

V této zelenině je hodně draslíku, který zvyšuje sílu kontrakce svalů dolního jícnového svěrače. A tak brambory zabrání vrácení kyseliny ze žaludku do jícnu. Bolest z pálení žáhy se zmírní.

9. Čerstvá šťáva

Pokud budete pít ovocné nebo zeleninové čerstvé šťávy neboli takzvané freshe, máte vyhráno. Tyto šťávy pomáhají zředit kyselý obsah žaludku. Měli byste se ale vyhnout pití citrusových šťáv, ty jediné mohou pálení žáhy zhoršit.

10. Aloe vera

Tato rostlina a její extrakty jsou velmi vhodné na potlačení pálení žáhy. Aloe totiž neutralizuje kyselý obsah žaludku, snižuje tvorbu kyseliny a urychluje hojení a bolest způsobenou pálením žáhy. Také snižuje zánět. Dopřejte si ¼ šálku extraktu z aloe vera 15 – 20 minut po jídle a zabráníte tak příznakům pálení žáhy.