Kupujeme mnohem více potravin, než jsme schopni sníst. To tvrdí Organizace spojených národů. Celá třetina produkce potravin z celého světa prý končí každým rokem v odpadkovém koši.

Pojďme si připomenout, že na výrobu 1,3 miliardy tun vyhozených potravin se spotřebuje ohromné množství vody, pesticidů a kyslíku a vyprodukuje se mnoho skleníkových plynů.

Zpráva nazvaná Uhlíková stopa mrhání potravinami vydaná Organizací pro potraviny a zemědělství při OSN uvádí, že uhlíková stopa vyhozených a nevyužitých potravin se rovná 3,3 miliardy tun oxidu uhličitého vypuštěného ročně do atmosféry.

Mrhání s potravinami se nejvíce týká západních zemí, tedy i nás, ale jídlem plýtvají i země rozvojové, neboť nesprávně využívají zemědělskou půdu a potravu neumějí skladovat.

Co s takovým plýtváním můžeme dělat? Při nákupu více přemýšlet, co opravdu spotřebujeme a co už je navíc. Naučit se využívat toho, co se produkuje u nás, a omezit nákup dovážených potravin.