V polovině roku 1970 totiž začal psycholog Merrill Elias sledovat kognitivní schopnosti více než 1000 lidí ve státě New York. Cíl byl dost specifický. Pozorovat vztah mezi krevním tlakem a výkonem mozku. Nikdy netušil, že jeho výzkum čokolády se bude ubírat právě tímto směrem. A závěr výzkumu určitě všechny potěší.

Psycholog Elias a jeho tým dostali nápad. Vzali si na paškál skupinu účastníků a začali sledovat jejich jídelníček. Shromažďovali informace o jejich stravovacích návycích během pěti let od roku 2001 do roku 2006. A odhalili něco hodně zajímavého. „Zjistili jsme, že lidé, kteří jedí čokoládu alespoň jednou týdně, obvykle podávají lepší výkony kognitivně,“ říká Elias.

Celou analýzu vedl spolu s Eliasem také výživový poradce z Univerzity v jižní Austrálii Georgina Crichtona, který ji chtěl zkoumat více do hloubky. Už dříve bylo podle něj prokázáno, že čokoláda má pozitivní vliv na zdraví. Ale nikdo už nezkoumal, jaký má čokoláda vliv na mozek a chování člověka. Podle něj také záleží na tom, kolik člověk čokolády sní. Jestli si dá jen jeden čtvereček, nebo čokoládu sní celou.

V první ze dvou analýz se výzkumníci zaměřili na ty, kteří pojídají čokoládu aspoň jednou týdně, a na ty, kteří ji jedí ještě méně. Zjistili, že čokoláda má opravdu pozitivní vliv na paměť, pozornost a učení. Člověk víc vnímá a víc si zapamatuje. Díky pojídání čokolády měli lidé lepší vizuální a prostorovou paměť i abstraktní uvažování.

V druhé analýze vědci testovali to, jestli lidé s vyšším výkonem spíše tíhnou k čokoládě. Porovnávali, jestli díky větší spotřebě čokolády jsou výkony testovaných účastníků vyšší, nebo jen člověk, který je výkonnější, více tíhne k čokoládě. „Nemůžeme hovořit o přímé souvislosti,“ řekl Elias. „Naše studie ale jasně ukazuje, že spotřeba čokolády ovlivňuje kognitivní schopnosti,“ dodal Elias. Proč tomu tak je, ale zatím nikdo nedokáže vysvětlit. Vědci mají dvě teorie.

Živiny zvané kakaové flavanoly, které obsahuje čokoláda, mají nejspíš pozitivní vliv na mozek lidí a pozitivní vliv na psychické procesy. Tyto živiny zvyšují průtok krve do mozku a to zvyšuje množství jeho funkcí. Čokoláda obsahuje také metylxantiny, které zvyšují různé tělesné funkce. Mezi nimi také koncentraci.

Každý by si tedy měl pravidelně dopřávat čokoládu. V malém množství prý rozhodně neztloustnete a ještě vám to prospěje. „Teď můžeme určitě říct, že čokoládu v malém množství můžeme jíst bez pocitu viny. Čokoládou bychom ale neměli nahrazovat normální vyváženou stravu,“ uzavřel Elias.