Blíží se Velikonoce, jestli jste to jako nevěděli. Zase se brutálně přejíte všeho možného a hlavně čokoládových vajec a zajíců. Ale buďte v klidu.

Nové studie University v Glasgow tvrdí, že malou tabulkou čokolády denně můžete předejít mozkové mrtvici. A prý ani nemusí nutně jít o tu hořkou pochoutku.

Čokoláda (nepočítáme ale čokošku bílou, která už vážně s čokoládou nemá nic společného) snižuje krevní tlak a ovlivňuje průchodnost cév. Zvyšuje totiž hladinu oxidu dusnatého, což vede ke zlepšení funkce buněk tvořících vnitřní vrstvu cév a k omezení tvorby krevních sraženin.

Konzumace čokolády a kakaa má také vliv na kardiometabolické poruchy. Za příznivými účinky čokolády pravděpodobně stojí polyfenoly, látky přítomné v produktech z kakaa.

A perlička na závěr. Čokoláda prý dokonce pomáhá předcházet onemocnění cukrovkou.

Mlsejte bez výčitek, ale stále platí, že je tahle lahůdka kalorickou bombou a rozhodně po ní nezhubnete.