Nedostatkové potraviny za socialismu: Jak jsme nakupovali maso a uzeniny?
Prázdné pulty a drahé maso jako nedostatkové zboží
Za socialismu to na řeznických pultech vypadalo jinak než dnes. Regály zely prázdnotou, a když se v nich objevilo maso, tak nevalné kvality. I přesto lidé utráceli za maso téměř polovinu svých výdajů.
V Československu byl nedostatek drahých mas. Hovězí zadní, kýta či panenka – tato masa na pultech chyběla, protože jejich cena neodpovídala realitě. Rozdíly mezi masem levným a dražším byly malé a lidé měli tendenci kupovat maso dražší. Sehnat salám nebo šunku bylo také obtížné.
Řezník
Mít známého řezníka se v socialistickém Československu vyplatilo. Běžně jste díky němu dostali lepší kus masa. Řeznictví mívalo dva vchody – hlavní a pak také zadní. U zadního vchodu se dalo koupit tzv. podpultové zboží pro vybrané zákazníky. Dokonce se uvádí, že normálním zákazníkům byla do masa vpichována slaná voda, aby mělo vyšší hmotnost. Ke korupci s masem docházelo už na samotných jatkách a bylo zjištěno, že každý druhý občan byl šizen.
Oblíbené podpultovky
Dnes si asi málokdo dokáže představit, že by stál frontu na vnitřnosti, ale za socialismu patřily k žádaným podpultovkám právě ledvinky nebo játra. Dalším oblíbeným produktem byly paštiky. Na odbyt šly také konzervy, protože v sobě lidé měli zakódováno, že zítra už nic být nemusí a je lepší mít doma zásobu na horší časy. Běžné byly i úplatky.
Jak to bylo s chutí?
Masné výrobky se tehdy vyráběly podle stanovených norem. Nepoužívalo se tolik chemie a vody, ale přírodní koření. Výrobky těch dob obsahovaly více masa než dnes. Tento fakt byl dán několika faktory. Samotná surovina byla relativně levná a nemělo žádný ekonomický význam nahrazovat ji například dražší sójou z dovozu.
Cena masa a uzenin
V roce 1989 jste si při průměrné hrubé mzdě 3170 Kčs mohli třeba kuře koupit za 30 Kčs za kilogram, točený salám vás vyšel na 25 Kčs za kilogram a gothaj na 32 Kčs za kilogram.