Venku to na léto zatím nevypadá, ale to neznamená, že si slunce nemůžete přičarovat doma. Provoňte váš byt prosluněným Řeckem!

Psari Plaki

Ingredience: 8 malých celých čerstvých vykuchaných makrel, 2 oloupané a nakrájené cibule, 4 nahrubo nasekaná zralá rajčata, 3 jemně nasekané stroužky česneku, 3 čerstvé bobkové listy, 3 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 polévkové lžíce jemně nasekané petržele, 150 ml suchého bílého vína, šťáva z jednoho citronu

Předehřejte troubu na 180 °C. Umístěte ryby, cibuli, rajčata, česnek a bobkové listy do pekáče či pekáčů. Osolte mořskou solí a drceným pepřem, pokapejte olivovým olejem. Posypte petrželkou, zalijte vínem a citronovou šťávou. Lehce podlijte vodou. Pečte třicet minut.

Fasolada – řecká fazolová polévka

Ingredience: 500 g sušených fazolí namočených přes noc do vody, 1 velká nahrubo nasekaná cibule, 3 stejně nasekané mrkve, 3 nakrájené celerové natě, 4 zralá oloupaná a nahrubo nasekaná rajčata, 3 polévkové lžíce rajčatového protlaku, 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 2 čerstvé bobkové listy, hrst petržele

Sceďte fazole a vhoďte do hrnce. Zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Veškerou pěnu odstraňte. Přidejte ostatní ingredience a duste na mírném ohni hodinu a půl až dvě hodiny, dokud nejsou fazolky měkké.

Řecký vepřový gulášek

Ingredience: 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje, 1,5 kg vepřové kýty bez kosti nakrájené na kostičky, ½ sklenice suchého červeného vína, polévková lžíce červeného vinného octa, pórek, velká cibule nakrájená na plátky, 1 červená a 1 zelená paprika, 2 hrubě nasekané mrkve, 1 lžička sušeného oregana, lžíce rajčatového protlaku, 12 sušených švestek, rýže jako příloha

Zahřejte na pánvi polovinu oleje a opékejte na něm vepřové, dokud lehce nezhnědne. Přidejte víno a ocet a vařte 3 – 5 minut. Vložte maso se šťávou do mísy. Na pánev vylijte zbytek oleje a opékejte na něm 8 minut pórek, cibuli, papriky, mrkev a oregano. Přidejte maso z mísy a směs osolte. Přilijte rajčatový protlak, vodu a vařte pod pokličkou asi dvě hodiny. Půl hodiny před koncem přidejte švestky. Podávejte s rýží posypanou petrželkou.