Víte vůbec, jak kofola vznikla? Budete se divit! Kofola se původně začala vyrábět ze zbytků, které zůstaly po výrobě kávy. Při pražení zbyly saze, které ještě obsahovaly kofein, a tak byla škoda tyto zbytky nevyužít. A když smícháte tento odpad spolu s lékořicí, karamelem, malinovým listím, anýzem (a mnoho dalšího) a teplou vodou – dostaneme fajn nápoj, nejdříve pojmenovaný Kofo, později kofola.

A tak první kofoly začínají v roce 1960 vyrábět Pražské cukrárny a sodovkárny. Počin má nehorázný úspěch. V polovině šedesátých let se ročně vypilo přes 200 litrů téhle sladké limči. Od začátku měla být kofola jako československá alternativa k americké coca-cole něčím výjimečným.

Dnes začíná být kofola opět populární, protože být retro je v současnosti IN.

Tak co upřednostňujete vy? Americkou kolču nebo českou kofolu?