Jogurt

Pokud jíte aspoň 6 decilitrů nízkotučného bílého jogurtu denně, máte až o 31 % menší pravděpodobnost, že budete mít vysoký krevní tlak. Jogurt je totiž dobrým zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku. Tyto tři důležité látky pomáhají regulovat krevní oběh.

Celer

Tato zelenina se předepisuje pacientům se zvýšeným krevním tlakem už dlouhá léta. Obsahuje totiž fytochemikálie neboli ftalidy, které uvolňují svalové tkáně v cévních stěnách, a to zvyšuje průtok krve a snižuje krevní tlak. Když si dopřejete aspoň 4 stonky celeru denně, váš tlak bude v normě.

Černé fazole

Fazole mají vysoký obsah vlákniny a sacharidů. Takové množství nenajdete v žádné jiné potravině. Snižují cholesterol a regulují hladinu cukru v krvi. Dodávají vlákninu a hořčík a tyto složky jsou velmi důležité k udržení krevního tlaku v normě. Navíc obsahují kyselinu listovou a vitaminy B. Ty snižují zejména systolický krevní tlak.

Sladkovodní ryby

Jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a riziko srdečního infarktu a mozkové mrtvice. Nejlepší jsou lososové ryby, pstruh, sleď nebo platýs. Omega-3 mastné kyseliny působí výborně na ředění krve. Pokud máte méně hustou krev, máte menší pravděpodobnost vzniku sraženin v žilách a tepnách. Když si dopřejete rybu aspoň 2× týdně, máte vyhráno.

Pampeliška

Asi se budete divit, ale pampeliška se opravdu jí úplně celá. Jak listy, tak i kořen. Snižuje krevní tlak a prospívá i játrům, očím a vaší pokožce. A navíc uvolňuje přebytečný sodík, kromě draslíku. Ten totiž pomáhá regulovat tlak. Pampeliška obsahuje hořčík, který rozpouští krevní sraženiny a zlepšuje průtok krve.