Většina z vás když má chuť na čokoládu, jednoduše přijde do obchodu a může si vybírat z celé řady produktů. Prostě přijdete, koupíte a sníte a tak to děláte pořád dokola. Ale přemýšlel někdo z vás alespoň na chvíli nad tím, co všechno se skrývá za výrobou té malé vynikající tyčinky nebo tabulky čokolády? Asi těžko a proč taky by měl.

Mnozí si nejspíš neuvědomujete, že hlavní složkou čokolády je kakao, které se většinou pěstuje a dováží ze západní Afriky. Mezi dva největší producenty kakaa patří Ghana a Pobřeží slonoviny. Tyhle dvě destinace představují 60 % světových dodávek kakaa. Mnoho společností obchodujících s čokoládou se spoléhá právě na dvě zmíněné země. Jenomže v tom tkví ten největší problém.

Většina kakaa, které se pak rozváží do všech koutů světa, se vyrábí na malých farmách, kde nejenom farmáři trpí extrémní chudobou. Díky tomuto problému dochází k tomu, že na kakaových plantážích pracují většinou malé děti v nelidských podmínkách. Jedná se zejména o izolované farmy, kde děti ve věku 11–16 let pracují až 100 hodin týdně za minimální mzdu.

Kromě toho, že děti otročí v nelidských podmínkách, aby si někdo na druhé straně polokoule mohl dát svoji oblíbenou čokoládovou tyčinku, tak jsou v častých případech bity vším, co zrovna jejich hlídačům přijde pod ruku. Malý Ali Diabate, osvobozený z otroctví, vypovídá:" Já a moji kamarádi jsme byli často biti opaskem, bičem, ale také pěstmi do obličeje. Bití bylo na denním pořádku a stalo se součástí našeho života. Kdykoliv jsme nesli vaky plné kakaových bobů a jen jeden nám spadl, okamžitě jsme byli bití, dokud jsme ho nezvedli a nešli dál."

Pokud nechcete podporovat dětské otroky, vyhýbejte se velkým „profláknutým“ značkám, které nemají označení „fair trade“.

Až budete příště vybírat v obchodě nějakou čokoládovou sladkost, zkuste se na pár vteřin zastavit a zamyslit se nad tím, koho nebo co jejím nákupem podporujete. A pokud se vám zdá, že bych po vás chtěla moc, tak mám pak jediné řešení. Zakažme čokoládu po celém světě a máme vyhráno!