Černý bez patří mezi rozšířený listnatý keř v našich končinách. Má široké využití jak v léčitelství, tak ve farmacii a potravinářství.

Pokud víte, kde kvete, máte jedinečnou příležitost vyzkoušet tyhle 4 recepty!

1) Smažené květy bezu – kosmatice

Kosmatice je tradiční staročeské jídlo, které bylo v dřívějších dobách velice oblíbené.

Obalte květenství bezu v těstíčku z vajec, mléka, mouky a kypřicího prášku a pochutnejte si na nezvyklé dobrotě. Skvělá je jak slaná varianta se sýrem, tak sladká se skořicí a cukrem.

2) Bezinkový ocet

Do zavařovací sklenice vložte čerstvé květy bezinek a zalijte 8% octem. Květy by měly být zcela ponořené. Sklenici zakryjte plátnem a nechte v chladu a temnu 3 – 6 týdnů. Poté ocet sceďte a nalejte do lahví. Využijete jej k dochucení zeleninových salátů, ale i k léčení horečky.

3) Med z květů černého bezu

Povařte 25 velkých květů černého bezu v litru vody s na plátky nakrájeným citronem. Odstavte, nechte den v klidu, poté sceďte přes plátno a přidejte kilo cukru. Povařte do zhoustnutí a rozlijte do sklenic.

4) Víno z bezových květů

Svařte 5 litrů vody, 1 kg cukru, 1/8 litru vinného octa. Přidejte 10 květů bezu a nechte 10 dní stát na teplém místě. Přeceďte, slijte do lahví a uložte na 10 dní do chladu. Následně si vychutnejte skvělé a přírodní bezové víno!