Nedávná studie prováděná na slavné univerzitě v Leedsu s nejznámějším světovým výrobcem cereálií Kellogg´s, který ve svých cereáliích používá syntetickou kyselinu listovou, potvrdila, že ženy, jež užívaly tyto lupínky, si v těle uchovaly téměř 100 % doporučené denní dávky.

Ženy, které užívaly lupínky bez přidané kyseliny listové a tento vitamin do těla dostávaly jen z potravin, měly v těle naměřeno jen kolem poloviny doporučené denní dávky. Ta činí kolem 400 mikrogramů na den.

Až na 600 mikrogramů denně mohou užívat ženy, které se snaží otěhotnět nebo které jsou na začátku těhotenství. U některých speciálních případů, jako jsou například epileptičky, se doporučuje zvýšit dávku kyseliny listové před plánovaným otěhotněním až na 5 miligramů denně. Kyselina listová zabraňuje potratům nebo vývojovým vadám plodu, jako je například rozštěp páteře.

Kromě toho, že se syntetická kyselina listová doporučuje těhotným, v krvi dospělého člověka snižuje hladinu homocysteinu, což je látka, která vzniká při trávení bílkovin. Jeho vysoká hladina v krvi je spojována s vyšším rizikem vzniku chorob srdce a cév. Kyselina listová spolu s vitaminem B6 a B12 odbourávají škodlivý homocystein na neškodný methionin. Vyšší příjem těchto tří vitaminů by tedy měli mít všichni lidé s určitými předpoklady ke vzniku onemocnění srdce a cév.