Říká se tomu gridadrap a je to tradice stará 400 let, která právě letos slaví kulaté výročí. Faerské ostrovy, autonomní oblast Dánska, si chrání své zvyky a tradice, takže ani gridadrap po tak dlouhé době rozhodně nepřijde zkrátka.

I když při něm každý člověk zvenčí zavírá oči hrůzou.

Gridadrap není nic jiného, než každoroční zabíjení velryb, kdy se ze savce spotřebuje všechno – kůže, maso, sádlo. Ochránci zvířat a nepřipravení pozorovatelé lamentují, šokovaně odvrací hlavu, ale Benjamin Rasmussen, fotograf, který se na Faerské ostrovy vydal zvěčnit tohle krvavé divadlo, zvedá mentorsky ukazovák a vzkazuje pohoršeným: „Není to nic strašidelného, velryby umírají rychle, rybáři jsou v tomto zruční. Jenže je to velryba, tak je to lidem nepříjemné, ale oni si neuvědomují, že to stejné se děje na jatkách, akorát to není veřejně vidět. Lov velryb je zde povolen a regulován, navíc ze zvířete se spotřebuje opravdu všechno, není to jen smrt pro kus masa, jako je to třeba u husích jater.“

Lov začíná za úsvitu a moře kolem břehů se barví do ruda, velryby jsou omráčeny a velmi rychle zabity, podle zkušených rybářů necítí žádnou bolest. Faerské ostrovy byly v minulosti na lovu závislé, velmi výživné maso velryb tvoří základ tamního jídelníčku, ale sama tradice po tolika letech pomalu skomírá. Je to jenom tím, že mladší generaci už se velrybí maso jíst nechce. Jednak je v módě vegetariánství a veganství, za druhé si dnešní faerská mládež nechce máchat ruce v krvi.