Tak enormní vliv na cenu másla má podle Milana Teplého cena smetany, která stojí 89 korun za kilogram. což je meziročně více než dvojnásobný nárůst.

„Zhruba od začátku prázdnin se potýkáme s nedostatkem smetany, a to nejen my, ale i ostatní mlékárny. Poptávka po Jihočeském másle je v meziročním srovnání zhruba dvojnásobná. Kromě tuzemských odběratelů projevili zájem o 30 tun másla měsíčně i ve Vídni. Veškeré máslo, které vyprodukujeme, ale putuje výhradně do českých obchodů, žádné neexportujeme,“ řekl Teplý pro server Idnes.cz.

Teplý se rovněž domnívá, že cena másla se do budoucna klidně může vyšplhat až na 70 korun za 250 gramů. Obzvlášť před Vánocemi cena razantně poroste. Po svátcích by se měla cena másla snížit na 45 korun.

Náklady na výrobu másla ve firmě setrvale rostou. „Standardní výrobní objem se pohybuje v průměru od 150 do 160 tun másla za týden. Zatímco dříve naše máslárna vyráběla šest dnů v týdnu, někdy mimořádně i sedm, nyní kvůli nedostatku smetany pouze čtyři dny,“ argumentuje Teplý.

„Cena smetany jde nahoru, protože je velký zájem o máslo a o tučné výrobky obecně, roztočila se spirála. Světové ceny dělají komoditní trhy v mlékárenském oboru, což je Nový Zéland, který větší část mléka exportuje. Záleží, jestli je na Novém Zélandu sucho, či není, podle toho mají hodně mléka, nebo nemají. Čím víc toho pustí do trhu, tím to tlačí cenu dolů. A na druhé straně je poptávka: čím víc se daří v Číně, lidé mají víc peněz, kupují víc mléčných výrobků, tím je odbyt větší,“ sdělil ředitel závodu Madety v Plané David Fajfr.