I když jsou pro mnohé z nás vlašské ořechy především symbolem Vánoc, předložíme vám hned 9 neprůstřelných důvodů, proč byste je měli zařadit do svého jídelníčku mnohem častěji!

1) Vlašské ořechy jsou doslova nabité cennými látkami. Obsahují zejména rostlinné omega-3 mastné kyseliny, vitamíny E, B6, rostlinné steroly, vlákninu, polyfenoly, draslík, hořčík, bílkoviny, vlákninu a arginin.

2) Pouhých 5 jadýrek denně poslouží k tomu, aby se snížila hladina „zlého“ cholesterolu (LDL) v krvi až o 20 %!

3) Chutné plody ořešáku královského jsou velmi bohaté na hořčík, který je nezbytný pro správnou funkci nervového systému a svalů.

4) Vlašské ořechy jsou zdrojem antioxidačního hormonu melatoninu, který má vliv na snížení rizika rakoviny, kardiovaskulárních onemocnění a neurodegenera­tivních poruch, např. Alzheimerovy choroby.

5) Díky vysokému obsahu manganu posilují sexuální potenci a plodnost.

6) Díky vysokému obsahu zinku působí pozitivně na naše vlasy, nehty a pokožku.

7) Ačkoliv patří mezi nejkaloričtější ořechy, mají paradoxně blahodárný vliv na naši tělesnou hmotnost. Jelikož jsou energeticky hutnou potravou, odstraňují únavu, navozují brzy pocit sytosti a plnosti, což lze při správné konzumaci uplatnit právě při snižování hmotnosti.

8) Kvůli nízkému obsahu cukrů se ořechy hodí také pro diabetiky a pro své hodnotné bílkoviny jsou využívány i vegetariány.

9) Pravidelná konzumace vlašských ořechů pozitivně působí na různé negativní psychické stavy, jako je deprese, stres, podrážděnost, úzkost.