Od konce září do poloviny října dozrávají šípky, nejdostupnější zdroje vitaminu C. Mají své uplatnění nejen v kuchyni, kosmetice, ale i v alternativní medicíně. Sbírají se oranžové až červené šípky, ovšem pouze tvrdé plody, ty změklé nejsou k následnému zpracování už vhodné. Rostou divoce, najdete je tedy v přírodě, nejčastěji u cest.

5 důvodů, proč plody šípku právě teď začít sbírat:

1. Má léčivé účinky

Šípkové plody jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitaminu C. Posilují obranyschopnost a působí proti infekčním onemocněním. Udržují schopnost soustředit se a třeba šípkový čaj využijete i při nachlazení. Kromě céčka obsahují i množství karotenů – provitaminu A a vitaminy skupiny B.

2. Na detox

Šípek působí močopudně a pročišťuje organismus. Navíc se na rozdíl od ostatních bylinných čajů může používat dlouhodobě.

3. Na krásu

Olej z plodů šípku se používá nejčastěji na pleť, kterou regeneruje a zjemňuje. Významně redukuje vrásky, léčí ekzémy, akné, lupénku a další kožní nemoci.

4. Sběrem šípků si můžete i přivydělat

Výkupny plodin jej obvykle vykupují od 30 do 40 korun za kilo. Šípky musejí být vysušené!

5. Udělejte si čaj na zahřátí

Na šípkový čaj, který uvítáte nejen při nachlazení, vám stačí hrstička plodů šípku. Rozdrťte je kuchyňským válečkem, zalijte čtvrt litrem vroucí vody a přikryjte. Patnáct minut nechte louhovat, poté sceďte. Dosladit můžete ideálně medem.