Podle odborníků na výživu je denní dávka kalorií pro zdravého člověka ve výši dvou tisíc. Tam by se vám mělo vejít nejlépe pět jídel, dvě svačiny a tři hlavní, takže kdo nechce přibírat (a žít nezdravě jako my tady v redakci a víme to o sobě, že jsme čuňata), tomu nezbývá, než u jídla myslet a trochu si procvičit matematiku.

Dnešní rychlá doba ale nahrává všem řetězcům rychlého občerstvení, protože co do sebe natlačíte za pochodu během pěti minut, to má pro váš čas cenu zlata.

Jak si ale stojí fastfoody ve válce s kaloriemi? Dost zle. To není žádná novinka, ale nový seriál deníku New York Times si dal tu práci a naservíroval vám pěkně pod nos počty za vás.

Je opravdu jen velmi málo míst, kde byste se najedli tak, abyste to mohli mít skoro na celý den, a z těch řetězců, které tady máme my v Česku, je to jen jeden.

Zatímco ty nejoblíbenější, jako jsou McDonald's a Burger King, vám nebudou stačit ani na to, abyste se řádně naobědvali (a rovnou vyplácáte celodenní příjem kalorií!), u Subway, čím dál navštěvovanější bageterie, si můžete dovolit rozdělit si jídlo na několik větších.

Ostatní dost silně zaostávají, a když se podíváme na americký řetězec Starbucks, není divu, že si tam spousta lidí nedá ani to jejich kafe. Plnotučné mléko, frapuccínka a lattéčka vám nadělají takové špeky, že se jich pak budete zbavovat celé jaro.

Někdy i nejenom jaro!