Zařadit jablka do svého jídelníčku by měli i zarputilí odpůrci ovoce a zeleniny!

Jablka jsou až z 84 % tvořená vodou a kromě velkého množství vlákniny a antioxidantů obsahují také další zdraví prospěšné látky. Anglické přísloví tvrdí, že jedno jablko denně vás udrží na hony daleko od doktorů. Tohle je 9 důvodů, které to potvrzují.

1. Snižují cholesterol a posilují srdce. A to především díky klíčovým komponentům jako jsou pektin a polyfenoly. Pokud těchto látek chcete získat z jablek co nejvíc, nikdy je nezbavujte slupky. Ta jich totiž obsahuje velké množství.

2. Bojují proti rakovině. Některé sloučeniny nacházející se v tomto ovoci údajně omezují nárůst nádorových buněk. Lidé, kteří sní denně alespoň jeden kus tohoto ovoce, snižují riziko vzniku rakoviny dutiny ústní, jícnu, tlustého střeva, vaječníků a prostaty až o 42 %!

3. Vitaminová bomba. Díky vysokému podílu vitaminu C jsou jablka srovnatelná například s pomeranči. Jsou tedy skvělá jako prevence proti nachlazení.

4. Jsou naprostým opakem fast foodů, takzvaný slow food… Pomalé trávení dává tělu signály, že je již najezené, a nemá tak potřebu přijímat další kalorie. Cukry, které jablka obsahují, se dostávají do krevního oběhu pomalu, proto udržují stabilní hladinu inzulinu a vy máte pocit nasycení.

5. Pomáhají v prevenci astmatu u dětí. Maminky, které v těhotenství jedly dostatečné množství jablek, zvýšily u svých dětí ochranu dýchacích orgánů před astmatem a nejrůznějšími alergiemi.

6. Přírodní zubní kartáček. Pojídání jablek je skvělý způsob, jak si vyčistit zuby, pokud po ruce nemáte vhodný nástroj. Kousání a žvýkání jablka pomáhá stimulovat dásně a bojuje tak také proti paradentóze.

7: Rozzáří vaši pleť. Pravidelná konzumace jablek má vliv na svěží a jasnou pokožku.

8. Řešení trávicích obtíží. Jablko srovnává trávení. Pomáhá tedy jak při průjmu, tak při zácpě.

9. Očista a detoxikace organismu. Jablka pomáhají odstraňovat z organismu těžké kovy, jako jsou například olovo a rtuť. Jablečný ocet zabraňuje vzniku ledvinových kamenů.