Špekounům nazdar a ožralým zvláště v dalším dílu mé eXperimentální kuchyně na eXtra!

Prosím vás, nemyslím to nijak zle a nikoho nechci urážet, to fááákt ne! Prostě jsem tomuto receptu takový název dal a přijde mi to vtipný.

Je to totiž lahůdka, kterou každý miluje (a když ne, tak po třech pivsonech určitě), po jedenácté večer v hospůdce bychom se uslintali, kdyby nám buřty na pivu přinesli vedle tupláčku hezky pivoňavé a šťavnaté… Ale! V jedenáct večer jste už nějakýmu kuchaři většinou buřt (není divu, když tam jako buřt stojí i 13 hodin na nohou. Druhé ALE! Buřtíky na pivu neboli naše ožralý špekouny ale dnes už jen tak nikde na jídeláku i pod jídelákem nenajdete.

Já teda nedávno ano, po těch čtyřech pivech jsem se odvážil je objednat a už dopředu věděl, že mi přinesou na stůl jakousi RETARD variaci (oschlý buřt jako podrážka bylo to nejmenší, proč to bylo ale sakra tak hořký jako nevím co, po tom jsem raději nepátral, nemám totiž rád konflikty a v hospodě už vůbec). Prostě nebylo to ono, nebudem to rozvádět, hlavně že byl příbor zabalený v ubrousku. Přitom recept na tuto pochoutku už jednodušší být nemůže a opravdu na tom nejde nic zkazit.

Vím, říkám to trapně často, ale říkám pravdu. Tento recept jsem vyštrachal z rodinné kuchyňské truhly, ihned běžel se psem k řezníku Krkovičkovi (ten už je v důchodu, nahradila ho tady u nás v Městci Králové paní Janička – pozn. aut.) a ještě včera odpoledne se musel uskutečnit zásun buřta do trouby se vším, co k tomu patří. Hlavně si pamatujte: Kolik piva, tolik kečupu! S tím si už vystačíte navěky a budete v hospodě za machra, až si necháte o ožralých špekounech jenom zdát…

Dobrou chuť a špekounům obzvlášť!

Varování redakce!!!

Nebojte se pivními špekouny „opít“ i děti. Všechen alkohol totiž během pečicího procesu vyprchá, a tak i když se špekounů přejíte (jakože přejíte, vsaďte se), tak se po nich rozhodně neopijete a můžete dokonce sednout i za volant. Tady ale upozorňujeme, že se při konzumaci pokrmu a následně okamžitě po jídle dostavuje akutní chuť na pivo!!! Ale opravdu akutní!

Suroviny • 4 buřty • 3 cibule • 1 malá láhev kečupu (0,3 l) • 1 černé pivo

Sledujte eXperimentální kuchyni Ládi Hrušky každé pondělí na eXtra.cz!