Hruška (37) je přes svůj odpor a zjevnou zásluhu Novy a receptů svých fanoušků navždy oslavován jako autor nejprodávanější knihy, jakou u nás kdy kdo napsal.

I přesto se dost nečekaně na konci února rozešel s TV Nova, která z obyčejného reportéra zpravodajství udělala přes role potravinového inspektora a kuchaře-amatéra totální fenomén, který v současnosti složitě nahrazuje, ale hlavně, který svou prvotinou Vaříme s Láďou Hruškou zcela změnil představy o tom, co je na knižním trhu možné.

O tom, že mezi ním a televizí, která ho „udělala“, muselo dojít k roztržce, není pochyb a nikdo nepochyboval o tom, že se obě strany nakonec dohodnou. Nestalo se a Hruška, který je do 1. 5. stále zaměstnancem televize, i Nova se vydali každý svou cestou.

Zatímco na Barrandově operativně a zatím dle reakcí diváků dost rozpačitě zkoušejí po úpravě formátu uvést do role Hruškova nástupce, reportéra Františka Nyklase (49), po Hruškovi jakoby se slehla zem.

Za vším je samozřejmě poměrně logický záměr Novy, která mu dala dovolenou do konce výpovědní lhůty, což znamená jediné – zaměstnanec má být doma a nemá zlobit, zvláště v době, kdy bez něj chystá další kuchařku, se kterou se pokusí navázat na historický bestseller a s Hruškou na přebalu, respektive na Nově by byli hloupí, kdyby jakousi „dvojku“ nevydali, ať se jí prodá jakékoli množství.

Svou kuchařku určitě chystá i Hruška, který evidentně stejně jako Nova nemá zájem jitřit už tak výbušnou atmosféru a hlavně, byl by blázen, kdyby jako zaměstnanec poskytoval interview, která by se nemohla točit okolo jiného tématu než kuchařka – Nyklas – odchod, a tedy Novy. Na to je moc velký profesionál a ostatně mlčí i Nova.

„Je to přesně tak, nějaké rozhovory opravdu dávat nechci, jsem ve výpovědní lhůtě a nemám pocit, že bych pak měl potřebu se ohlížet zpět,“ řekl exkluzivně pro eXtra.cz evidentně duševně zdravý a nedeprimovaný Hruška a po bezmála dvou měsících tak prolomil mlčení, ve kterém zatím nemá důvod nepokračovat, respektive naznačuje, že po prvním květnu určitě může leccos, a kolegy novináře nezatratil, jen by se rád bavil o tom, co navaří, napíše a udělá v budoucnu, ne co jak si navzájem zavařili s Novou.

Aniž by se pouštěl do velkých řečí, odpověděl ještě na otázku, zda žije, jestli je v pořádku a hlavně zda na něčem od hledání nového managementu po přípravu SVÉ druhé kuchařky pracuje:

„Mám se fajn, píšu knížku, spřádám plány, ale hlavně, jsem stále zaměstnancem Novy a nebylo by vhodné cokoli dalšího říkat, snad to chápete,“ dozvěděli jsme se a mezi řádky bylo jasné, že místo plánovaných zpovědí dělá jen to, co by s honorářem za jedničku a dvouměsíčním nuceným volnem asi v jeho situaci dělal každý, relaxuje, ale s mírou, a hlavně plány do budoucna, které když nic, tak znamenají jediné – že náš knižní trh čeká zajímavý souboj, do kterého se určitě zapojí o dost později, ale zapojí.