Jsou přímo vitamínovou bombou, obsahují široké spektrum jako vit.: C, D, E, B6 a B12. Z minerálních látek je zde zastoupen vápník, hořčík, zinek, železo a měď. Jsou výborným zdrojem rozpustné vlákniny, proto nás výborně zasytí. Pro nízký obsah sodíku a vysoké zastoupení draslíku nám pomáhá snižovat vysoký krevní tlak.

Dýně má močopudné účinky, takže napomáhá v ledvinách tvorbě moči a tím i vylučování tekutin z těla ven. Obsahuje látky, které mají potvrzený protirakovinový účinek (betakaroten, vit. C a vlákninu). Dýňová semínka chrání játra před toxickými látkami, obsahují prospěšné tuky a zinek. Můžeme je též doporučit jako zdravou alternativu smažených brambůrků (postačí nám semínka lehce opražit nasucho, aby jejich slupka změkla).

Opražená mohou pomáhat i při potížích s prostatou. Dýně jako celek velmi prospívá celému trávicímu systému. Díky bohatému obsahu alkalizujících minerálních solí dužina dýně neutralizuje nadbytek žaludeční kyseliny a na sliznici žaludku má změkčující a ochranný účinek. Svým rozmanitým složením nám zlepšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a tuků v krvi.

Dýňový olej má velmi dobré regenerační schopnosti, tudíž pomáhá při hojení ran, zlepšuje kvalitu vlasů, nehtů, zubů. Je velmi dobře stravitelný a má lehce projímavé účinky. Velmi rozmanité má i zastoupení v kuchyni. Lze ji péct, dusit, vařit, usušená semínka jsou velmi chutná a spousty pokrmů si můžeme dochutit dýňovým olejem. Pro nízký energický obsah, vysoký obsah vlákniny a detoxikační účinky dýně je vhodná i jako součást jídelníčku při redukční dietě.

ŠPAGETOVÁ DÝNĚ Její tvar je protáhlý, má rozmanitou barevnost, od žluté až po oranžovou. Je velmi často používaná jako příloha, protože po uvaření se rozpadá na nitky podobné špagetám.

DÝNĚ LAKOTA Krásně zbarvené hruškovité plody jsou velice dekorativní, v kuchyni jsou vhodné především na plnění.

DÝNĚ HOKKAIDÓ Patří mezi nejpopulárnější dýně u nás. Její chuť připomíná batáty nebo oříšky. Z tohoto druhu dýně můžeme připravovat polévku, pomazánky nebo chutné pyré.

MUŠKÁTOVÁ DÝNĚ Francouzská odrůda dýně, která má sytě oranžovou, hutnou dužinu. Velmi často se z ní připravuje polévka, ale může byt použita i do koláčů nebo se z ní dá připravit chutná marmeláda.

DÝNĚ OLEJNÁ Obsahuje semena bez tvrdé slupky, tudíž se z ní dají získat velmi chutná dýňová semínka.

DÝNĚ ACORN (chameleon, table ace, table gold) Tyto dýně se řadí mezi žaludové a v kuchyni jsou používané pro jejich specifickou oříškovou chuť.

SWEET DUMPLING Neboli sladký tlouštík je krásný již jako dekorace, ale v kuchyni nám připomene výbornou chuť po jedlých kaštanech.

MÁSLOVÁ DÝNĚ Řadí se mezi tykvovité, kam patří například i cuketa nebo okurka. Dužina zralé dýně je sytě oranžová s velmi malým množstvím semínek, konzistencí podobná cuketě nebo okurce, ovšem zpravidla je o něco tužší. Chuť je nasládlá a jemně aromatická. Hodí se tedy pro přípravu polévek, pyré nebo se dá zapékat s masem.

Recepty: Zapečené těstoviny s dýní a sušenými rajčaty • 55 g tagliatelle, 350 g dýně, 45 g sušených rajčat, 40 g eidam 20%, 45 g krůtí šunky • Dýni hokkaidó omyjeme, rozpůlíme, lžící vydlabeme semínka a nakrájíme ji na větší kostky. Dýni neloupeme, slupka u hokkaidó dýně změkne. Zalijeme vodou, osolíme a uvaříme doměkka. V druhém hrnci uvaříme těstoviny – nejlépe tagliatelle. Než se uvaří dýně a těstoviny, nakrájíme si na proužky šunku a okapaná sušená rajčata. Uvařenou dýni a těstoviny každé zvlášť scedíme. Do olejem vymazaného pekáčku vrstvíme těstoviny – dýně – šunka – sušená rajčata – poslední vrstva budou těstoviny. V hrníčku rozšleháme vejce s trochou mléka, rozmícháme a nalijeme na připravené těstoviny. Zakryjeme poklicí a ve vyhřáté troubě pečeme na 180° asi půl hodinky. Před dopečením posypeme nastrouhaným sýrem a odkryté necháme dopéct dozlatova.

Pikantní těstoviny s dýní • 55 g těstovin, 360 g dýně, stroužek česneku, feferonka, hrst zelené petrželky, 10 g olivový olej, sůl, 35 g parmazán • Jemně nasekaný česnek, feferonku a zelenou petrželku dáme za studena do pánve, na to rozložíme nakrájenou dýni, polijeme trochu olivovým olejem, osolíme a začneme dusit za občasného míchání. Je-li třeba, přidáme trochu teplé vody. Dýně se má rozvařit a udělat hustší kašičku. Mezitím si uvaříme těstoviny, a když jsou ještě hodně „al dente“, scedíme je, dáme na pánev k dýni a ještě asi minutku provaříme, za stálého míchání. Podáváme sypané strouhaným parmazánem.

Losos s dušenou dýní • 300 g dýně, 135 g lososa, 40 g cibule, 140 ml zeleninového vývaru, 8 g řepkového oleje, česnek, sůl, pepř • V pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm cibuli dozlatova. Přidáme kousky dýně a česnek, podlijeme trochou vývaru a necháme dusit asi 10 minut, dokud není dýně měkká. Podle potřeby dál podléváme. Dochutíme pepřem, případně dosolíme. Filety ryby omyjeme a osušíme. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej, osolíme, promícháme a rybu na něm opečeme po obou stranách dozlatova. Naaranžujeme na talíře, doplníme dýní a posypeme čerstvou petrželkou.

Bylinková dýně s balkánským sýrem • 400 g dýně, tymián, rozmarýn, 45 g šunky, stroužek česneku, 8 g řepkového oleje, 60 g balkánského sýra • Do olejem vymazané zapékací mísy nasypeme pokrájenou očištěnou dýni, pokrájenou šunku a bylinky dle chuti. Vše promícháme a dáme péct do předehřáté trouby doměkka a dozlatova na 200 stupňů, během pečení přidáme nasekaný česnek a dle potřeby promícháme. Nesolíme, to až nakonec, jelikož uzenina je slaná a balkánský sýr také. Případně můžeme místo soli použít trošku sójové omáčky. Před dopečením posypeme balkánským sýrem a ještě krátce zapečeme.

Zapečená dýně s jogurtem • 150 g brambor, 255 g dužiny z dýně Hokkaidó, 35 g červené cibule, 130 g kuřecích prsou, 40 ml smetany 12%, 100 g bílého jogurtu, sůl a pepř • Kuřecí prsa nakrájejte na kostičky a ochuťte je solí a pepřem. Brambory a dýni nakrájejte na tenké plátky, cibuli na kolečka. Do vymazaného pekáčku navrstvěte polovinu brambor, na ně polovinu dýně a všechno kuřecí maso. Následuje cibule, zbytek brambor a nakonec dýně. Jogurt smíchejte se smetanou, přidejte trochu pepře a pekáček směsí zalijte. Dejte do trouby péct na 45 minut při 180 stupních Celsia.