Nikdo to nečekal, nikdo podobný případ nepamatuje, ale cuketa dokáže zabít. Alespoň ta, kterou snědl německý důchodce. Vypěstoval si ji doma, ale zřejmě kvůli vysokým teplotám, které sužovaly střední Evropu, se v téhle zelenině vyskytovalo větší množství nahořklého bakteriálního jedu kukurbitacinu, který po požití dokáže porušit žaludeční a střevní stěnu. Jestli jste tedy kousli do cukety nebo okurky, která je moc hořká, raději ji vyhoďte.

Na které další potraviny si dát pozor?

1. Syrové brambory

Pozor hlavně na ty, které jsou nazelenalé. Obsahují glykoalkaloid, který způsobuje nevolnost, malátnost a v horších případech i bezvědomí. Jsou však evidovány i případy, kdy konzumace většího množství syrových brambor dokázala dospělého člověka zabít.

2. Syrová chobotnice

Tak na tu obzvlášť pozor. Pro někoho je to sice pochoutka, může být ale pěkně nebezpečná. Ta syrová se jí namotaná na čínské hůlky, jenže při špatném polknutí se ani nenadějete a maličká chapadla se mohou zachytit v krku a vás udusit. Takže jestli i vy máte rádi syrovou chobotničku, kousat!

3. Ryba Fugu

Na tuhle rybu u nás s největší pravděpodobností nenarazíte, ale kdybyste někdy byli v Japonsku, tam patří mezi ty top gurmánské pokrmy. Zpracovávat a podávat ji mohou jen speciálně vyškolení kuchaři, špatnou manipulací by vám totiž hrozila smrt. Fugu v sobě obsahuje látku, která je jedovatější než kyanid.

4. Muškátový oříšek

Jeden by to do něj neřekl, ale i muškátový oříšek je skryté zlo. Při velké konzumaci způsobuje halucinace, v krajních případech i psychózu. Při ní se popisuje takové rozrušení a strach o život, že to skutečně může skončit tragicky.

5. Kešu

Obyčejné oříšky s neobyčejnými účinky. Kešu ořechy obsahují urushiol, který je součástí například jedovatého břečťanu. Pokud je budete jíst po kvantech, můžete se solidně otrávit. Způsobuje poleptání trávicího ústrojí.

6. Rajčata

Stejný případ jako brambory. Ta nedozrálá obsahují glykoalkaloid, ze kterého vám může být pěkně šoufl. Takže nechat vždycky dozrát!