Clawson Stilton Gold

Tento druh sýru se prodává za 30 tisíc korun za kilogram. Přidává se do něj jedlé plátkové zlato a likér z opravdového zlata, což z něj dělá nejdražší druh sýru, který se vyrábí ve Spojeném království.

Nejdražší na světě

Stojí 68 000 Kč/kg a vyrábí se v přírodní srbské rezervaci Zasavica. A proč je tak drahý? Dělá se z oslího mléka. Na jeden kilogram sýru se spotřebuje pětadvacet litrů mléka. A oslí mléko je hodně, hodně drahé.

Nejsmradlavější

Oblíbenec Napoleona Bonaparta, sýr Epoisses. Tak smradlavá věc, že ji ve Francii zakázali převážet v prostředcích hromadné dopravy. Pozor ale, pokud začne Epoisses zapáchat po amoniaku, vyhoďte ho, je zkažený.

S červíky

Casu Marzu je oblíbený ovčí sýr ze Sardinie. Nic pro slabé žaludky. Je doslova prošpikovaný živými larvami sýrohlodky drobné, které umí skákat do výšky několika centimetrů. Mňamka.

Roztočový

Milbenkäse je sýr vyráběný v Německu. Je zvláštní tím, že se posypává v určitém stadiu zrání speciálním druhem roztoče. Roztoči si pak rochní v kůře sýra a to mu dává specifickou a nezaměnitelnou chuť. Vyhnout by se téhle pochoutce měli alergici.

Sýr, který se nerozteče

Tradiční sýr z Korfu, který se nazývá Halloumi prostě netaje. Ani na pánvi, ani na grilu. Proto je v kyperské kuchyni tak oblíbený. Často se ale podává i studený. S vychlazeným melounem.