Všichni denně slýcháme o tom, jak je cukr pro naše tělo nebezpečný a že bychom se mu měli úplně vyvarovat. To samé alkohol. Ani ten pro naše tělo není vůbec dobrý a může způsobit řadu potíží.

Jak se ale tělo vyrovnává s nulovým přínosem cukru? To zajímalo také Sachu, a tak se rozhodl to vyzkoušet na vlastní kůži.

Jeho cesta experimentem nebyla vůbec jednoduchá. Sacha prožíval bez cukru stavy zoufalství a velmi emotivně to nesl. Nakonec se ale ukázalo, že se dřina a odříkání vyplatila. Zhubl pěkných 5 kilo, krevní tlak se srovnal a kleslo i množství cholesterolu. Co víc si přát.

S pokusem začal Sacha v srpnu a skončil na konci září. Nejpřekvapivější na celém pokusu pro mladého muže byl fakt, kolik nežádoucích účinků cukru zpozoroval, když s ním po měsíci znovu začal.

Dvakrát za týden měl srdeční arytmii krátce po tom, co zařadil cukr zpět do svého jídelníčku. „Trápila mě také nespavost. Nemohl jsem usnout dřív než ve tři až ve čtyři hodiny ráno.“

Hodně zajímavé bylo také to, že měl během experimentu Sacha abstinenční příznaky kvůli tomu, že nejí nic sladkého.

Bez cukru se mu často měnila nálada a byl nepříčetný.

„V prvních dnech jsem byl pěkně otravný a nevrlý. Všichni moji přátelé se na tom také shodovali,“ říká mladý Holanďan.

„Nemohl jsem jíst nic z toho, co jsem doteď jedl, a neustále jsem přemýšlel, co můžu a co ne. Bylo těžké zvyknout si na nový jídelníček bez cukru. Trvalo mi to asi týden a půl,“ popisuje náročné začátky Sacha.

Po dvou týdnech se naštěstí s novým životním stylem srovnal. Nejdříve musel hodně hledat na internetu, co si uvařit a připravit.

A co mu za celý měsíc chybělo nejvíce? Nejtěžší pro něj bylo vzdát se hamburgerů a burákového másla, které si dopřával každý den na snídani.

Sacha se nechal také vyšetřit, jak je na tom po zdravotní stránce od opuštění všeho sladkého.

U lékaře dopadl víc než dobře. Zhubnul, snížil se mu tlak a klesl také cholesterol.

Cítil se celkově mnohem lépe než předtím. Byl v dobré kondici a měl dost energie.

Svůj měsíční experiment shrnuje slovy: „Bylo to opravdu těžší, než jsem si myslel, ale nakonec mi to přineslo spoustu dobrého. Když to shrnu, cukr opravdu není až tak důležitý v našem jídelníčku.“