Přemýšleli jste někdy o tom, jak by některé věci – třeba lidské srdce, osobní automobil nebo dokonce minolovka – vypadaly, kdyby je někdo rozříznul na dvě půlky a odhalil tak jejich útroby? Zajímá vás, co všechno se ukrývá pod povrchem ručního granátu či obyčejného zámku do dveří? Prohlédněte si fotografie v naší galerii… a dozvíte se to.

Přestože na první pohled to vypadá šíleně, ve skutečnosti se k půlení různých předmětů uchyluje celá řada lidí – ať už z praktických, uměleckých nebo jiných důvodů. Diváci populárně-naučných TV stanic možná znají dokument Na dvě půlky, ve kterém Eric Stromer – odborník na montáže strojů – rozpůlil letadlo a hasičské auto, aby divákům lépe pomohl pochopit, jak fungují.

Americká fotografka Beth Galton se zase rozhodla prozkoumat vnitřek některých jídel a vytvořila sérii snímků zachycujících rozpůlené koblihy, pečené kuře s nádivkou nebo zmrzlinu v kornoutu. Fascinující je i práce rakouské umělkyně Sabine Pearlman, která nafotila podélně rozříznuté náboje používané během II. světové války. A takto bychom mohli ještě dlouho pokračovat…