Nejspíš máte podobnou zkušenost, že určité jídlo, které jste jako děti milovali, dnes nemůžete ani cítit, a naopak potraviny, kterým byste se dříve raději vyhnuli obloukem, jsou dnes vaší neskrývanou závislostí!

Tohle je 5 největších potravinových záhad, kterým na rozjezd musíte sice dát druhou, pátou a desátou šanci, ale pak to stojí za to…

1) Olivy

Vybavujete si ten pocit, kdy jste do pusy poprvé dali tu podivnou kulatou věc v očekávání velké slasti, kterou jste viděli ve výrazu svých rodičů při jejich konzumaci? A vybavujete si ten moment, kdy jste je hystericky plivali ven? Slano-hořko-trpká chuť, ze které se vám leda tak zvedal kufr. Dnes olivy nejspíš milujete, jen se nemůžete rozhodnout, jestli jsou lepší černé nebo zelené!

2) Koriandr

Shodli jsme se, že tahle divná „petržel“ nás na sebe poprvé upozornila asi ve vietnamské kuchyni. Silný hovězí vývar zvaný Pho posypaný snítkou něčeho zeleného. Nejdřív si říkáte, že si z vás někdo dělá legraci, pak pátráte po zdroji pachutě… Když ji objevíte v nevinné kadeřavé rostlince, říkáte si, že tady něco nehraje… A dneska bychom ho klidně přidávali i do koprovky!

3) Syrečky, romadur, parmezán a další aromatické sýry

K čemu jen přirovnat jejich specifický odér? K bolavé noze? Tak i na něm se dá evidentně vypěstovat závislost…

4) Chilli papričky

Tak tahle disciplína patří mezi adrenalinové sporty gastronomie. A zeptejte se někdy horolezce, jestli by svůj koníček vzdal? Odpoví vám, že radši spadne ze skály. A právě proto nám tak často hoří huba.

5) Lilek, dýně, tykve a cukety

Tyhle multifunkční plody nahánějí strach nejen dětem, ale i velkému množství mužů. Pokud jste museli přežít torturu v podobě dýňového kompotu nebo vařeného lilku, nedivíme se. Ale věřte, že i s těmihle na první pohled jedovatými útvary se dá zažít skutečná kulinářská rozkoš!