Zajímalo vás někdy, co se děje v žaludku s jídlem? Konkrétně třeba jak ve vašem žaludku dopadne hamburger poté, co ho spořádáte? Parta vědců se to rozhodla zkusit a všem ukázat.

Důležitou součástí experimentu je kyselina chlorovodíková. Ta má hned několik možných využití. Používá se například, aby se odstranila rez z oceli nebo ke zpracovávání kůže. A také ji samozřejmě máte v žaludku, kde se stará o trávení jídla.

V experimentu parta vědců ukazuje, co by se stalo, kdybyste spolkli celý cheeseburger a dostal se do vašeho žaludku. „Ve vašem žaludku je kyselina, která se stará o první fázi toho, jak se jídlo rozděluje na použitelné komponenty, které dávají vašemu tělu energii nebo díky kterým tloustnete,“ vysvětluje chemik z University of Nottingham, který vypadá podezřele jako Albert Einstein.

Tři a půl hodiny pak trvá, než se z hamburgeru stane něco… Inu, černého, rozpadajícího se a opravdu hodně nechutně vypadajícího.