Jeden španělský tým se rozhodl, že vytvoří zdravější párky. Jak? Jednoduše, pomocí probiotické bakterie, která se ovšem nachází v něčem, co by lidé raději do úst nebrali.

Pokud jste četli titulek článku, už asi tušíte, o co se jedná, takže to raději opakovat nebudeme. Ale přesně to chtějí dávat Španělé do párků! Vlastně je tohle celé důkaz, že tajné přísady v těch nejlepších potravinách by raději měly zůstat na věky věků tajné.

„Bakterie, které se nacházejí ve výkalech miminek, při přimíchání do párků výrazně vylepšují jejich chuť a navíc jsou zdravé podobně jako probiotické jogurty,“ tvrdí odborný vědecký web LiveScience. Ano, vědci dokáží použít v jedné větě slova „výkaly miminek“ a „vylepšují chuť“.

Celou tu teorii dokonce testovalo několik vědců. Tým odborníků testoval bakterii vyjmutou z výkalů celkem 43 novorozenců a ty pak aplikovali do párků. Potom vzali skupinu dobrovolníků, kteří nevěděli, co jedí (chudáci), a ti říkali, že párky, ve kterých nevědomky přežvykovali vlastně hovínka miminek, chutnaly naprosto stejně jako jiné párky. Přitom šlo o speciální párky s nízkou úrovní tuku a soli, tedy většinou takové ty dietní párky, které nikomu nechutnají.

Abychom byli úplně spravedliví – v párcích nejsou kousky výkalů miminek, jenom skutečně vyjmutá bakterie z nich, ale co si budeme povídat, pořád je to skoro to samé.

Probiotické potraviny jsou samozřejmě dobré pro vaše tělo – lépe při jejich požívání spalujete tuk, snižují deprese a pomáhají se žaludečními potížemi. Zejména s těmi, které dostanete poté, co si uvědomíte, že jste snědli párek s hovínky.