Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Český chléb zažívá renesanci! Už nehraje roli cena, ale kvalita!

Mrazit nebo nemrazit?
Zdroj: profimedia
Po letech, kdy při výběru pečiva hrála hlavní roli cena a podléhal kouzlu pestré nabídky dopékaného pečiva, vrací k tradici a hledá kvalitu. Alespoň tak to vnímají pekaři, kteří získali výroční ocenění Chléb roku, jež se uděluje v rámci akce Dny chleba.

Ocenit poctivé tradiční pekařské řemeslo a zároveň přiblížit jeho produkty českému spotřebiteli tím, že jej dostane do širší distribuční sítě a upozorní na jeho kvalitu. To je cílem tradiční slavnosti i národní soutěže Chléb roku.

Letošními vítězi se staly pekárny Beas Choustníkovo Hradiště, MaJa Dolní Dunajovice a Pecud v.o.d. Žandov. Jejich pekaři upekli nejlepší chleby v kategoriích Konzumní chléb, Řemeslný chléb a Chléb bez hranic.

Při výběrů kvalitního chleba je podle vítězných pekařů důležité zkoušet a najít si „svého“ pekaře. Ne vždy je přitom vyšší cena zárukou dobré kvality. „Pokud chcete kvalitu, není nic jednoduššího, než pátrat po složení a ptát se, zda je chléb čerstvý, nebo pouze rozpečený,“ upřesňuje Martin Abraham z rodinné pekárny Pecud Žandov a dodává, že třeba tradiční český kvasový chléb má svá specifika a měl by se vyrábět dle cechovní normy – tedy z žitného kvasu bez droždí.

„Dříve se zákazníci řídili prakticky ve všech směrech pouze cenou, což dnes už tak úplně neplatí, čím dál více se zajímají o kvalitu, složení a původ výrobků,“ říká Ing. Bedřich Syrovátko, majitel společnosti Beas a.s., v jejíž pekárně upekli nejlepší Konzumní chléb roku.

Nyní se tyto kvalitní české chleby dostanou díky síti Tesco mezi spotřebitele napříč Českem.

Související články

Další články

Nejnovější kauzy