Ceny másla od roku 2012 konstantně stoupají. Teď už jsou ale na vrcholu a nikdo neví, co se bude dít. Za 250 g másla teď musíte zaplatit až 50 korun. Čím to je? „Za rekordními cenami másla stojí několik faktorů – situace ve výrobě, nedostatek mléčného tuku, vysoké obchodní přirážky řetězců, či vysoká poptávka v zemích jako je Čína,“ uvedla mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová pro iDnes.

Průměrná cena másla loni činila 32,97 Kč za čtvrt kilogramu. To bylo nejméně od roku 2012. Od té doby ceny postupně stoupají a nyní se blíží k rekordním 47 korunám. Za rok máslo tedy stihlo zdražit o celých 14 korun. Nepatrného zlevnění se ovšem dočkáme nejdříve na podzim. „Nepředpokládám, že by se máslo vrátilo na nějakou extrémně nízkou hodnotu, jako když tu byla mléčná krize a levnější byly všechny mléčné výrobky. Určitě spadne, ale ne tak podstatně,“ uvedl předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

„Stoupá cena mléka jako suroviny a je ho o něco méně než v předchozích letech. Při tom všem je vysoká celosvětová poptávka po másle. To jsou všechno faktory, které způsobily, že se cena másla v této chvíli dostala na svou historicky nejvyšší hladinu, jaká tady ještě nikdy nebyla," vysvětluje Jiří Kopáček pro portál irozhlas.cz

Výrobci a zástupci obchodních řetězců potvrzují, že po másle z živočišných tuků je velká poptávka na rozdíl od toho, které je vyrobeno z tuků rostliných.